Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бързо и вкусно: Бюджетни рецепти за Коледа

Не винаги най-скъпото е най-добро


Коледните празници са време за споделяне, топлина и, разбира се, вкусна храна. Традиционните трапези по това време на годината често включват разнообразие от ястия, които могат да бъдат бюджетни и въпреки това все така вкусни.

С правилното планиране и креативност можете да създадете празнично меню, което ще задоволи вкусовете на всички. Важно е да избирате винаги сезонни продукти и да използвате това, което вече имате в кухнята.

Ще ви представим няколко рецепти, които съчетават практичността с празничното настроение. Започваме с лека и питателна салата, продължаваме с ароматно основно ястие, допълваме с класическа гарнитура и завършваме с топъл десерт.

Всяка рецепта е лесна за приготвяне и включва прости съставки. Те са подходящи както за семейни вечери, така и за по-големи събирания. Насладете се на празниците, без да се притеснявате за бюджета.

Салата от печени зеленчуци

Снимка: iStock by Getty Images

Запечете картофи, моркови, чушки и тиквички, овкусете с чесън, зехтин и подправки като розмарин и мащерка. Тази топла салата е питателна, цветна и подходяща за всяка празнична трапеза. Поднесете я като предястие или гарнитура. Вкусът на печените зеленчуци се засилва, когато се сервират топли.

Необходими продукти за 6 порции:

  • 4 картофа
  • 3 моркова
  • 2 червени чушки
  • 2 тиквички
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. зехтин
  • Сол, черен пипер, розмарин и мащерка на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете зеленчуците на едри парчета.
  2. Загрейте фурната на 200°C.
  3. Смесете зеленчуците със зехтина, подправките и чесъна.
  4. Разпределете върху тава, застлана с хартия за печене.
  5. Печете 35-40 минути до златисто.

Печен свински бут с медена глазура

Снимка: Unsplash

Свинският бут не е най-скъпата част от месото, но също толкова вкусно, което лесно може да се превърне в звездата на празничната трапеза. Глазурата от мед и горчица придава сладко-пикантен вкус и апетитна коричка. Бавното печене гарантира, че месото ще остане сочно и крехко. Това е идеалното основно ястие за празнична вечеря.

Необходими продукти за 6 порции:

  • 1.5 кг свински бут
  • 3 с.л. мед
  • 2 с.л. горчица
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180°C.
  2. Смесете меда, горчицата, соевия сос и подправките.
  3. Намажете свинския бут с маринатата.
  4. Завийте го с фолио и печете 2 часа.
  5. Отстранете фолиото и печете още 30 минути, за да добие златиста коричка.

Картофено пюре с чесън и магданоз

Снимка: iStock by Getty Images

Картофеното пюре е класическа гарнитура, която да приготвим лесно и да допълни по подобаващ начин всяко основно ястие. Добавянето на чесън и пресен магданоз му придават по-интересен вкус.

Необходими продукти за 6 порции:

  • 1.5 кг картофи
  • 3 скилидки чесън
  • 100 мл мляко
  • 50 г масло
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и сварете картофите докато омекнат.
  2. Смачкайте ги с пресата за картофи.
  3. Загрейте млякото с маслото и счукания чесън.
  4. Смесете с картофите и добавете магданоза.
  5. Овкусете със сол и черен пипер.

Коледен щрудел с бутер тесто, ябълки и канела

Снимка: iStock by Getty Images

Ароматният щрудел е класически десерт, който обединява вкусовете на празниците. Канелата и орехите допълват сладостта на ябълките, а бутер тестото придава хрупкава коричка. Този десерт е лесен за приготвяне и подходящ за големи събирания. Може да се сервира с топка ванилов сладолед за допълнителен разкош. Щруделът ще изпълни дома ви с неустоим празничен аромат.

Необходими продукти за 6 порции:

  • 500 г бутер тесто
  • 4 ябълки
  • 100 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 50 г орехи, нарязани

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета.
  2. Смесете ги със захарта, канелата и орехите.
  3. Разточете бутер тестото и поставете плънката в центъра.
  4. Завийте на руло и запечатайте краищата.
  5. Печете на 200°C за 35-40 минути до златисто.

Дайте оценка:

Тагове: чесън ябълки свинско Коледа канела картофено пюре

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче