Коледните празници са време за споделяне, топлина и, разбира се, вкусна храна. Традиционните трапези по това време на годината често включват разнообразие от ястия, които могат да бъдат бюджетни и въпреки това все така вкусни.
С правилното планиране и креативност можете да създадете празнично меню, което ще задоволи вкусовете на всички. Важно е да избирате винаги сезонни продукти и да използвате това, което вече имате в кухнята.
Ще ви представим няколко рецепти, които съчетават практичността с празничното настроение. Започваме с лека и питателна салата, продължаваме с ароматно основно ястие, допълваме с класическа гарнитура и завършваме с топъл десерт.
Всяка рецепта е лесна за приготвяне и включва прости съставки. Те са подходящи както за семейни вечери, така и за по-големи събирания. Насладете се на празниците, без да се притеснявате за бюджета.
Салата от печени зеленчуци
Запечете картофи, моркови, чушки и тиквички, овкусете с чесън, зехтин и подправки като розмарин и мащерка. Тази топла салата е питателна, цветна и подходяща за всяка празнична трапеза. Поднесете я като предястие или гарнитура. Вкусът на печените зеленчуци се засилва, когато се сервират топли.
Необходими продукти за 6 порции:
- 4 картофа
- 3 моркова
- 2 червени чушки
- 2 тиквички
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- Сол, черен пипер, розмарин и мащерка на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете зеленчуците на едри парчета.
- Загрейте фурната на 200°C.
- Смесете зеленчуците със зехтина, подправките и чесъна.
- Разпределете върху тава, застлана с хартия за печене.
- Печете 35-40 минути до златисто.
Печен свински бут с медена глазура
Свинският бут не е най-скъпата част от месото, но също толкова вкусно, което лесно може да се превърне в звездата на празничната трапеза. Глазурата от мед и горчица придава сладко-пикантен вкус и апетитна коричка. Бавното печене гарантира, че месото ще остане сочно и крехко. Това е идеалното основно ястие за празнична вечеря.
Необходими продукти за 6 порции:
- 1.5 кг свински бут
- 3 с.л. мед
- 2 с.л. горчица
- 2 с.л. соев сос
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Смесете меда, горчицата, соевия сос и подправките.
- Намажете свинския бут с маринатата.
- Завийте го с фолио и печете 2 часа.
- Отстранете фолиото и печете още 30 минути, за да добие златиста коричка.
Картофено пюре с чесън и магданоз
Картофеното пюре е класическа гарнитура, която да приготвим лесно и да допълни по подобаващ начин всяко основно ястие. Добавянето на чесън и пресен магданоз му придават по-интересен вкус.
Необходими продукти за 6 порции:
- 1.5 кг картофи
- 3 скилидки чесън
- 100 мл мляко
- 50 г масло
- 2 с.л. ситно нарязан магданоз
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете и сварете картофите докато омекнат.
- Смачкайте ги с пресата за картофи.
- Загрейте млякото с маслото и счукания чесън.
- Смесете с картофите и добавете магданоза.
- Овкусете със сол и черен пипер.
Коледен щрудел с бутер тесто, ябълки и канела
Ароматният щрудел е класически десерт, който обединява вкусовете на празниците. Канелата и орехите допълват сладостта на ябълките, а бутер тестото придава хрупкава коричка. Този десерт е лесен за приготвяне и подходящ за големи събирания. Може да се сервира с топка ванилов сладолед за допълнителен разкош. Щруделът ще изпълни дома ви с неустоим празничен аромат.
Необходими продукти за 6 порции:
- 500 г бутер тесто
- 4 ябълки
- 100 г захар
- 1 ч.л. канела
- 50 г орехи, нарязани
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета.
- Смесете ги със захарта, канелата и орехите.
- Разточете бутер тестото и поставете плънката в центъра.
- Завийте на руло и запечатайте краищата.
- Печете на 200°C за 35-40 минути до златисто.