Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо киселото зеле е толкова полезно

То е естествен пробиотик, но съдържа и още много ценни вещества

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Киселото зеле предлага множество ползи за здравето. То е богато на витамини, минерали и пробиотици, които подпомагат храносмилането и поддържат имунна система. Нека видим защо трябва да включим тази любима туршия в ежедневието си и как да го направим традиционна част от ястията, които консумираме през студените месеци.

Богато е на хранителни вещества

Киселото зеле е отличен източник на витамин С, витамин К, витамин B6, калций, калий, магнезий и фибри. В една чаша сготвено кисело зеле - около 150 г - се съдържат:

  • 4,3 грама протеини
  • 0,7 грама мазнини
  • 12,8 грама въглехидрати
  • 8,1 грама фибри
  • 52 милиграма витамин К (65% от препоръчителния дневен прием)
  • 64,8 милиграма витамин С (72% от препоръчителния дневен прием)
  • 0,1 милиграма тиамин (7% от препоръчителния дневен прием)
  • 10,4 милиграма натрий (0,7% от препоръчителния дневен прием)

Освен това киселото зеле осигурява малки количества от други витамини като рибофлавин, пантотенова киселина, пиридоксин, калциеви и железни съединения.

Поддържа здравословна чревна среда

Ферментацията, използвана при приготвянето на кисело зеле, произвежда пробиотици. Полезните бактерии могат да помогнат за възстановяването на баланса на чревната флора, като по този начин насърчават по-доброто храносмилане и усвояване на хранителните вещества. Освен това, пробиотиците могат да стимулират производството на определени антитела, което пък от своя страна помага за укрепване на имунната система.

За здраво сърце

Високото съдържание на фибри в киселото зеле допринася за здравето на сърцето чрез увеличаване на усещането за ситост, намаляване на приема на калории и понижаване на нивата на холестерола. Киселото зеле също е с високо съдържание на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане.

Може да намали риска от рак

Няколко проучвания показват, че редовната консумация на ферментирали храни като кисело зеле може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, включително рак на гърдата и дебелото черво. Това се дължи главно на високите нива на глюкозинолати - съединения, за които е известно, че имат противоракови свойства. Любимата на всеки българин зимнина притежава и мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

Контролиране на кръвната захар

Диетичните фибри в киселото зеле могат да помогнат за забавяне на усвояването на захарта в кръвта, предотвратявайки скокове в нивата на кръвната захар. Освен това някои изследвания предполагат, че консумацията на кисело зеле може да подобри инсулиновата чувствителност, което го прави полезна храна за хора с диабет тип 2.

В какви ястия можете да включите киселото зеле като част от менюто си:

  • Отлично е за супи с месо - пилешко, телешко, свинско и всякакъв вид мляно месо.
  • Свинско с кисело зеле: Незаменимата класика на родната кухня няма нужда да бъде подробно обсъждана, но ако не сте си я приготвяли досега, не пропускайте да зарадвате семейството.
  • На салата: Поръсете наситнено кисело зеле с малко червен пипер и полейте с олио. Отлично мезе за ракия.
  • За пържоли: Запечатайте няколко свински вратни пържоли с кост от всяка страна в нагорещен тиган с малко зехтин, след което ги увийте в листа от кисело зеле и ги изпечете в предварително загрята фурна под фолио с половин бутилка бира, излята в тавата. Няма да съжалявате.

 

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: зехтин червен пипер кисело зеле бира олио свинско телешко кайма пилешко супа ракия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче