Пушеният червен пипер е една от онези съставки, които придават уникален вкус и аромат на ястията и ги прегръщат в нещо необикновено. Прави се чрез бавното опушване на сушени червени чушки над огън, което придава характерния аромат на дим и наситения червен цвят.
Малко повече за подправката
Пушеният червен пипер може да бъде сладък или лютив, в зависимост от вида на използваните чушки. Сладкият има мек и леко сладък вкус с изразен опушен аромат, докато лютивият вариант добавя и пикантен елемент към ястията, в които се използва. И двата вида са широко използвани в различните кухни по света, особено в испанската, унгарската и американската.
За какво да използваме пушен червен пипер
Маринати и сосове: Пушеният червен пипер е идеален за маринати за меса, риба и зеленчуци. Той добавя дълбочина и към вкуса, като същевременно подчертава естествените аромати на продуктите.
Супи и я хнии: Добавете малко количество от тази подправка към вашите супи и яхнии, за да им придадете незаменим вкус. Отлично си подхожда с традиционни български ястия като боб чорба или леща яхния.
Барбекю и грил: Така ще направите месото още по-апетитно. Използвайте пушеният пипер и за ребърца на фурна в комбинацият с мед, чесън и горчица.
Салати и дипове: Смесете малко пушен червен пипер с кисело мляко, чесън и зехтин. По този начин ще получите смес, която ще можете да използвате като дресинг за салати или като вкусно сосче, в което да си топите хляб, чипс и най-различни мезета.
Печива и хлебни изделия: Опитайте да добавите малко количество от подправката към тестото за хляб или кексчета, за да впечатлите гостите с един малко по-различен вкус.
Десерти: Въпреки че звучи странно на първо четене, пушеният червен пипер може да бъде използван и в десерти. Той добавя интересен контраст спрямо останалите съставки и отлично допълва цялостния сладък вкус.