Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусът на традицията: Пушен червен пипер

Що е то и за какво да го използваме

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Пушеният червен пипер е една от онези съставки, които придават уникален вкус и аромат на ястията и ги прегръщат в нещо необикновено. Прави се чрез бавното опушване на сушени червени чушки над огън, което придава характерния аромат на дим и наситения червен цвят.

Малко повече за подправката

Пушеният червен пипер може да бъде сладък или лютив, в зависимост от вида на използваните чушки. Сладкият има мек и леко сладък вкус с изразен опушен аромат, докато лютивият вариант добавя и пикантен елемент към ястията, в които се използва. И двата вида са широко използвани в различните кухни по света, особено в испанската, унгарската и американската.

За какво да използваме пушен червен пипер

Маринати и сосове: Пушеният червен пипер е идеален за маринати за меса, риба и зеленчуци. Той добавя дълбочина и към вкуса, като същевременно подчертава естествените аромати на продуктите.

Супи и я хнии: Добавете малко количество от тази подправка към вашите супи и яхнии, за да им придадете незаменим вкус. Отлично си подхожда с традиционни български ястия като боб чорба или леща яхния.

Барбекю и грил: Така ще направите месото още по-апетитно. Използвайте пушеният пипер и за ребърца на фурна в комбинацият с мед, чесън и горчица.

Салати и дипове: Смесете малко пушен червен пипер с кисело мляко, чесън и зехтин. По този начин ще получите смес, която ще можете да използвате като дресинг за салати или като вкусно сосче, в което да си топите хляб, чипс и най-различни мезета.

Печива и хлебни изделия: Опитайте да добавите малко количество от подправката към тестото за хляб или кексчета, за да впечатлите гостите с един малко по-различен вкус.

Десерти: Въпреки че звучи странно на първо четене, пушеният червен пипер може да бъде използван и в десерти. Той добавя интересен контраст спрямо останалите съставки и отлично допълва цялостния сладък вкус.

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин чесън горчица свинско телешко салата пушен червен пипер люти чушки червени чушки кисело мляко боб мед леща тесто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче