Несъмнено, ядките са изключително полезни за тялото. Днес обаче ще обърнем по-специално внимание на лешниците - едни от най-разпространените и любими на мнозина. В зависимост от предпочитанията, те може да са хапват сурови или печени, а в комбинация с шоколад стават истински неустоими.
Нека видим кои са топ пет причините да ги консумирате по-често.
Подкрепят здравето на сърцето
Тъй като лешниците са богати на мононаситени мазнини, те могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Заради наличието на олеинова киселина тези ядки влияят на нивата на лошия холестерол и стимулират добрия.
Редовният прием на калий допълнително работи в полза на здравето на сърцето, защото неговият дефицит може да доведе до свиване на кръвоносните съдове, като така кръвното налягане се повишава.
Регулират кръвната захар
Освен на сърцето олеиновата киселина помага също в регулирането на кръвната захар. Доказано е, че диета, богата на тази мастна киселина, повлиява положително при хора, страдащи от диабет.
Поддържат костите здрави
Калцият е добре известен с подпомагането на здравината на костите. Той се съдържа най-вече в млечните продукти, но хората, които имат непоносимост към лактозата не могат да си го набавят по този начин. Тук на помощ се явяват лешниците, тъй като те са с високо съдържание на калций.
Не съдържат глутен
За страдащите от глутенова непоносимост (цьолиакия), премахването на глутена от ежедневното хранене е единственият начин за намаляване на свързаните с нея неприятни стомашно-чревни симптоми. За съжаление, той се намира в изключително голям процент от хранителните продукти, което налага на хората, справящи се с този проблем, да спазват строга диета. Лешниците не съдържат глутен, така че са чудесна алтернатива, тъй като могат да се използват и като брашно.
Забавят стареенето
Въпреки че витамин Е не е способен сам да се бори срещу процесите на стареене, той със сигурност играе важна роля в тях.
Този витамин е мощен антиоксидант, който помага в борбата срещу свободните радикали. Клетките, увредени от тях, могат не само да увеличат риска от хронични заболявания, но да повлияят на външния вид, състарявайки кожата.