Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет причини да хапвате по-често тиквички

Редовната им консумация стимулира правилното храносмилане

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Тиквичките са не само вкусни, но и изключително полезни. Те принадлежат към семейство тиквови и макар че всички ги възприемаме като характерни за лятото зеленчуци, от ботаническа гледна точка те се квалифицират като плодове.

Родината им е Централна Америка, откъдето по-късно се разпространяват по целия свят.

Обикновено тиквичките се берат, когато достигнат дължина между 10 и 20 см. Срещат се няколко разновидности в различни цветове - от светложълто до тъмнозелено. Според някои проучвания тъмнозелените тиквички са с по-високо съдържание на витамини и минерали от останалите, но всички видове притежават достойни ползи за здравето.

Подобряват храносмилането

Редовната консумация на тиквички стимулира правилното храносмилане и предотвратява стомашните проблеми. Това се дължи на изобилието от фибри, които съдържат. В допълнение именно заради фибрите те са препоръчителни за хора, които имат завишени нива на кръвната захар, тъй като съумяват да я регулират по естествен път.

 Дар за сърцето

Тиквичките се характеризират с ниско съдържание на мазнини и натрий, но високо съдържание на калий. Това благоприятства кръвообращението и поддържа кръвното налягане в норма. Според редица проучвания тиквичките помагат в борбата с лошия холестерол и спомагат по-добрата сърдечна дейност.

За по-добро зрение

В съвремието почти всеки човек има затруднения или проблеми със зрението заради вредата от електронните устройства, които използваме ежедневно. С полезни храни обаче можем да неутрализираме негативния им ефект върху здравето. Зеаксантинът и лутеинът, които се съдържат в тиквичките, са особено полезни за поддържане и подобряване на зрението, като се борят със свободните радикали.

Честата консумация на тиквички намалява риска от развитие на свързани с възрастта заболявания на очите - глаукома, катаракта и макулна дегенерация.

Тиквичките са отличен източник на предпазващи здравето антиоксиданти и фитонутриенти, включително витамин С.

Само 17 калории

Тиквичките са изключително подходяща храна за онези, които съобразяват дневния си прием на калории и се опитват да влязат в по-добра форма. Неслучайно те присъстват в множество диети. В 100 грама тиквички се съдържат едва 17 калории, 5 грама въглехидрати, 3 от които са фибри. Можете да си позволите да ги консумирате в големи количества и под различни форми - печени, пълнени, на грил, в компанията на ризото, на супа и какво ли още не.

За по-красиви коса и кожа

Заради разнообразието от витамини и антиоксиданти тиквичките доказано забавят процесите на стареене в човешки организъм, следователно се отразяват благотворно върху косата и кожата. Освен че могат да присъстват в менюто ви, могат да участват и рутината ви за разкрасяване. С тях можете да си правите различни домашни терапии и маски. Сред най-препоръчваните е масаж със замразено във фризер парченце тиквичка. Прави се с кръгообразни движения сутрин и има моментален хидратиращ, освежаващ и регенериращ ефект. Освен това масажът спомага борбата с тъмните петна, торбичките под очите и фините бръчици.

Дайте оценка:

Тагове: тиквички

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче