С аромата си босилекът може да преобрази вкуса на много ястия. Неговият свеж, леко сладък и пиперлив вкус го правят страхотна подправка, която да се използва както в традиционни рецепти, така и в модерни интерпретации.
Ако се чудите как и къде да използвате босилек, значи сте на правилното място.
Италиански класики - пици и пасти
Босилекът е незаменим в италианската кухня и дори няма какво да доизясняваме в това. Добавя се към сосове за паста, приготвя се песто от него и често се използва като завършващ акцент върху пиците, особено в "Маргарита", където се комбинира идеално с доматения сос и моцарелата.
Салати с домати и сирена
Салатата капрезе, съчетаваща домати, моцарела и пресен босилек, е класика, разпространена в целия свят. Тази подправка чудесно се вписва и в други салати, особено тези, които съдържат домати, краставици или сирена като фета.
Супи и крем супи
Босилекът е прекрасна добавка към доматена крем супа и изобщо към зеленчукови супи. Често се използва в края на готвенето, за да се запази свежият му аромат. Сухият босилек може да се добави към супи, изискващи по-дълго варене, докато пресният е идеален за поръсване преди поднасяне.
Ризото и ястия с ориз
Босилекът допълва ястия като ризото с домати, зеленчуци или морски дарове. Смесен с малко масло и лимонов сок, той може да придаде свеж вкус на всяко оризово блюдо.
Рибни и морски деликатеси
Пресният босилек е чудесен партньор на рибата. Може да се използва за маринати, сосове или гарнитури, особено за леки риби като пъстърва или лаврак. В комбинация с лимон и чесън, подчертава естествения вкус на морските дарове.
Ястия с яйца
Омлетите, фритатите и яйчените салати получават ново измерение на вкуса с добавянето на пресен босилек. Тази подправка може да се нареже фино и да се разбърка с яйчената смес или да се добави като украса.
Сандвичи и тостове
Босилекът е подходящ за различни видове сандвичи, особено тези с пиле, моцарела или сушени домати. Може да приготвите от него песто или да се добавят пресни листа, особено, ако в сандвичите има домати.
Класическо песто и негови вариации
Пестото е една от най-известните начини на употреба на босилека. Традиционната рецепта включва босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки и пармезан. Експериментирайте, като добавите различни видове ядки и сирена. Резултатите може да са изненадващо добри.
Напитки и коктейли
Босилекът се използва и в напитки, като например в лимонади, коктейли и дори за гарнитура за джин с тоник. Ароматът му носи свежест и балансира сладостта на напитките.
Десерти и плодови салати
Да, босилекът намира място и в сладките ястия. В комбинация с ягоди, малини или праскови, той контрастира вкусовете по невероятен начин. Може да се използва в сорбета, сладоледи или като завършващ акцент в кремове и торти.