Великденска торта от козунак

Категория: / Великден / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
от: Ралица Христована 12.03.2017г.

Продукти

За блатовете:
козунак, нарязан на филийки

За сиропа:
сок от 2 портокала

За крема:
500 г маскарпоне
250 г течен шоколад
500 мл подсладена сладкарска сметана

За декорацията (трева):
250 г маскарпоне
100 г подсладена сладкарска сметана
3 с.л. пудра захар
зелена сладкарска боя

За декорацията (яйца):
3 празни яйчени черупки (предварително измити и подсушени)
300 мл прясно мляко
1/2 пак. пудинг
ванилия
1 пак. желатин
сладкарски бои

Допълнително:
шоколадови бисквити или пурички
фонданови цветя
панделка

Начин на приготвяне

Във форма с диаметър 26 см се подреждат филийки от козунак. Напояват се леко с портокалов сок и се маже с крем.

Той се приготвя по следния начин: Маскарпонето се разбърква с течния шоколад с помощта на лъжица (не използвайте миксер). Отделно се разбива сметаната до твърдост и двата крема се смесват. Горният крем се разделя на две и се разпределя между трите пласта козуначени блатове. За приготвянето на крема за тревата е необходимо да разбъркате добре маскарпонето с пудрата захар, добавяте разбитата сметана и разбърквате, оцветявате със зелена сладкарска боя. С помощта на накрайник с дупки (за тревата) покривате горната част на блата. С останалия крем измазвате отстрани и налепяте бисквитите или пуричките.

За яйцата се сварява крем в 300 мл прясно мляко, като следвате указанията на опаковката. Желатинът се разтваря в студена вода до набъбване, като следва да го разтворите до течност на водна баня. Добавя се към крема.

Готовият крем се разпределя в 3 купички и всеки се оцветява с цвят по избор. Пълнят се празните черупки и се прибират в хладилник, за да стегнат. След като кремът стегне, черупките се потапят за кратко в гореща вода и черупката се бели внимателно. Готовите яйца се поставят върху тревата на тортата. Весели празници!

Коментари