Печени сладки картофи с авокадо и queso fresco

Категория: / Зеленчукови
Време за приготвяне:
100 минути
от: Irina Andreeva Jolieна 12.02.2017г.

Продукти

2 сладки картофa (батати)
1 зряло авокадо
натрошено queso fresco (мексиканско прясно сирене) или мека фета - 1/2 ч.ч.
2 с.л. орехови ядки или белено тиквено семе 
2 с.л. конфотюр от люти чушки
1/2  лимон
зехтин
черен пипер
морска сол

За салатата:
2 шепи рукола 
1/2 зелена круша
зърна нар

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор. Измийте много добре сладките картофи и ги сложете поотделно върху парче алуминиево фолио. Поръсете с морска сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин. Завийте картофите добре с фолиото и ги сложете в малка тавичка. Печете за 1 час и 30 мин до пълното им омекване. Разрежете авокадото на две по дължина и отстранете костилката. С помощта на лъжица издълбайте месестата част от кожата и нарежете на кубчета. Полейте с прясно изцеден лимонов сок. Запечете ядките в сух тиган за кратко, за да освободят ароматите и маслата си. Готовите картофи сложете в чиния и ги разцепете внимателно по средата. Напълнете ги с авокадото, поръсете натрошеното queso fresco и ядките. Добавете отгоре конфитюра от люти чушки. За салатата нарежете почистената от семките круша (обелете по желание) на тънки парчета. Смесете с руколата и зърната нар. Добавете я към порцията и полейте всичко със стуйка зехтин и щедро количество лимонов сок. Овкусете с щипка морска сол.

Коментари