Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За закваската:

200 мл прясно мляко
1 пак. суха мая
3-4 с.л. брашно

За тестото:
2 яйца
50 мл зехтин
4 с.л. портокалов сок
настъргана кора на 1 портокал
около 500 г брашно
100 г захар
1 к.л. смлян звездовиден анасон
1 ч.л. сол
60 г меко масло
70 г захаросани портокалови кори

За намазване:
1 яйце
масло
пудра захар

Маята се разтваря в топлото мляко, добавя се брашното и се оставя на топло място за около 30 минути, докато втаса. За тестото се смесват яйцата, зехтина, портокаловата кора и сок, добавя се готовата закваска. Слагат се брашното, анасонът, захарта и солта и се разбърква с миксер или тестото се замесва в хлебопекарна. Добавя се маслото постепенно, за да се поеме от тестото. Накрая се добавят захаросаните кори. Тестото се оставя да втаса около 1 -1,5 часа, докато увеличи обема си.

Втасалото тесто се слага на набрашнена повърхност и се разделя на топки. Всяка топка се разточва на окръжност, която се слага в тава, покрита с хартия за печене. Окръжността се разрязва на 6 части, като в средата остава свързана. В центъра на всяка част се прави разрез (не до края). Издърпват се разрезите, за да се отворят добре и в горната част на всяка част да се образува V-образна форма.

Готовите снежинки се оставят да втасат на топло за около 40 минути. Намазват се с разбито яйце и се пекат в загрята до 180 градуса 20-25 минути. След като се изпекат, се намазват с краве масло и се поръсват с пудра захар.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче