Малинов терин

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
от: Мила Нешева-Христована 24.08.2016г.

Продукти

200 г бишкоти тип "Савоярди"

За желирания слой:

250 мл пенливо вино или плодов сок (може и от компот) 
250 г малини
10 г желатин
4 с.л. захар

За крема:

200 мл течна сметана
250 г заквасена сметана
350 мл прясно мляко
1 инстантен пудинг без варене (крем "Оле" на "Д-р Йоткер")
10 г желатин
2-3 с.л. пудра захар (ако сметаната не е подсладена)

Начин на приготвяне

За желирания слой: Накиснете желатина с около 30 мл вода и го оставете да набъбне. Добавете шампанското (сока) и захарта и затоплете сместа, докато захарта и желатинът се разтворят добре, но без да завира. Покрийте кексова форма с хартия за печене, запълнете дъното с малини и налейте сместа с шампанското и желатина. Оставете в хладилника да стегне добре.

За крема: Накиснете желатина с около 50 мл вода и го оставете да набъбне. Разбийте инстантен пудинг със студеното мляко, разбийте и течната сметана, добавете захарта. Смесете крема и сметаните, затоплете на водна баня желатина, оставете го за няколко минути настрана.

Добре е първо да изравните температурно двете смеси, като сложите малко от сметановата смес в желатина, а след това внимателно го прибавите към останалата част от сметановата смес.

Сглобяване на сладкиша: Изсипете около 1/3 от крема, наредете един ред бишкоти, изсипете малко крем и сложете желето от малини и шампанско. Добавете малко от крема, сложете втория ред бишкоти и останалата част от крема. Оставете да се охлади добре и обърнете върху подходящ съд за сервиране. Декорирайте по желание с малко от крема, сметана, малини и ядливи цветя.

Коментари