Сладки ''Праскови''

Категория: / Десерти / Коледа / Парти
Време за приготвяне:
180 минути
от: Mariana Panova-Gizdarskaна 30.11.2014г.

Продукти

Продукти за тестото

650-700 гр. брашно
2 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч кисело мляко
80 мл зехтин
1 п. амонячна сода
1/2 ч.л сода бикарбонат
1 ч.л течна ванилия

Продукти за пълнежа

100 мг краве масло (безсолно)
3-4 с.л.какао
1ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. течна ванилия
1ч.ч. пр.мляко
4 с.л. захар
цели орехови ядки

За украса

червена и жълта течни сладкарски бои на Wilton, разтворени всяка в по 120 мл вода.
кристална захар за овалване на сладките зелени листа по избор - използвала съм листа от Money tree.

Начин на приготвяне

*Смесваме яйцата със захарта до получаване на пухкав крем.
*Прибавяме двата вида сода към киселото мляко и разбъркваме до двойно увеличаване на обема му. Прибавяме го към разбитите яйца.
*Последователно прибавяме олиото, ванилията и брашното.
*Замесваме меко тесто, което не трябва да лепи.
*Правят се малки топчета с големина на орех (18 гр) и се подреждат на разстояние едно от друго в тавата, защото увеличават обема си по време на печенето.
*Работи се бързо (да не засъхва тестото) и топчетата се правят гладки.Това са мерки против напукване на повърхността им по време на печене.
*Пекат се на 375F (190 C) до леко порозовяване.
*Получават се 60 сладки, които още топли се издълбават с резец.

*Следва приготвянето на пълнежа.
*Разтопяваме маслото на слаб огън и последователно прибавяме всички съставки.
*Сладките се напълват с така получения пълнеж, поставя се по една цяла орехова ядка и се слепват.
*Следва оцветявянето им, като половината праскова се потопява в червената боя, а другата половина в жълтата боя.
* Веднага се овалват в кристалната захар и подреждат във фруктиерата.

*Сладките трябва да престоят поне един ден преди консумация. Получават се 30 праскови. Красиви и вкусни - сладък спомен от детството!

Коментари