Козунак асорти

Време за приготвяне:
130 минути
от: Dobrinka Petkovaна 29.04.2013г.

Продукти

1 кг брашно,
42 г мая,
6 яйца,
300 г захар,
125 г масло,
80 мл олио,
1 ч.л. сол,
250 мл топло прясно мляко,
ванилия,
лимонова кора,

за пълнежа:

сушени плодове (смокини, кайсии,стафиди,фурми),
портокалови корички от сладко,
течен шоколад

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлото мляко, прибавят се няколко лъжици от брашното, разбърква се, покрива се с кърпа и поставете купата в съд с гореща вода да шупне.  Разбиват се яйцата със захарта, ванилията и лимоновата гора. Брашното се пресява, добавя се солта, шупналата мая, яйчната смес, разтопеното масло и се замесва меко тесто. Накрая прибавете затопленото олио, като го прибавяте постепенно и го измесвате хубаво. Намаслете купа и поставете тестото в нея. Сложете купата в друг съд с гореща вода, покрийте с кърпа и оставете да втаса. Оформих козунак (вижте снимките), като една част разточих на правоъгълна кора, поръсих с нарязани сушени плодове и портокалови корички и завих на руло, което поставих в намаслена тава,под формата на венец. Друга топка разточих, на малко по-голяма кора от диаметъра на тавата, покрих отгоре върху рулото, нарязах краищата с ножица и всяка част усуках на възелче (вижте снимките). Друга топка разточих, намазах с течен шоколад и завих на руло. Нарязах на парчета и ги наредих в средата на козунака. Оставете да втаса, намажете с разбито яйце с малко прясно мляко и печете на 180 градуса до готовност. От останалото тесто направих кифлички - мъфини с течен шоколад.

Коментари