Баница с лапад или спанак със заливка

Категория: / Зеленчукови / Тестени
Време за приготвяне:
60 минути
от: Лилия Дикована 08.06.2012г.

Продукти

1п. точени кори
400гр. спанак
2бр. яйца
1ч.ч. натрошено сирене
40гр.разтопено краве масло
щипка за заливката:
2бр.яйца
1ч.ч. кисело мляко
80мл растителна мазнина
1п. бакпулвер
300мл вода сол

Начин на приготвяне

Приготвяне: Измиваме и нарязваме лапада/спанака. Попарваме и отцеждаме добре. Смесваме с 2 бр. яйца и 1ч.ч. натрошено сирене. Прибавяме към попарения лапад и объркваме.

Намазваме една кора с разтопено краве масло. Поръсваме със зелената смес. Набираме листа като хармоника с височина около 3см. Поставяме в средата на намазнена тавичка и завиваме в кръг. По същия начин оформяме и останалите кори. Намазваме отгоре корите с краве масло. Слагаме тавичката в загрята фурна. Печем, докато леко порозовеят краищата на корите.

През това време приготвяме заливката. Слагаме в компотен буркан две яйца и 80 мл растителна мазнина. Разбиваме с пасатор. Прибавяме 1 ч.ч. кисело мляко и 1 п. бакпулвер. Доливаме 300 мл вода, посоляваме и разбъркваме. Заливаме баницата. Връщаме отново във фурната. Печем до порозовяване.

Коментари