1 кг. и 200 гр. брашно,
400 мл. топло мляко,
4 яйца,
1 есенция ром,
100 мл. олио,
8 суп. лъж. захар + за поръсване,
2 пакетчета суха мая, щипка сол,
100 гр. разтопено масло за намазване,
около 250 гр. течен шоколад,
1 жълтък за намазване
1. Пресейте брашното, направете кладенче и прибавете млякото, яйцата, есенцията, олиото, захарта, солта, маята. Замесете меко тесто и го оставете да втаса 20 минути.
2. Премесете го отново и го разделете на две топчета. От тях разточете кори с размер около 40 на 40 см. и дебелина около един сантиметър. Всяка кора намажете с разтопеното масло, поръсете обилно със захар и намажете лента от началото на кората с шоколад.
3. Навийте корите на плътни рула и с остър и студен нож ги нарежете на парчета с широчина около два сантиметра. Подредете парчетата едно до друго по периферията на предварително намаслена тава с размер 36 см. Средата запълнете с няколко парчета от рулата.
4. Покрийте и оставете да втаса за около час.намажете с жълтък, разбит с малко мляко и поръсете със захар.
5. Сложете в загрята на 100 градуса фурна и след 10 минути увеличете градусите на 180 за около 35-40 минути. Щом стане златистокафяв, венецът е готов за изваждане от фурната.
Рецептата (с малко изменения от моя страна ) е от почитателка на 'кулинарен журнал'.
Венецът става много красив външно и със страхотен вкус и аромат.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност