Фурната се загрява на 180°C. Брашното, захарта, какаото, содата и солта се смесват в купа и разбъркват добре. В малък съд се смесват прясното мляко и 1/2 чаена лъжица оцет и се оставят да си взаимодействат, около 5-10 минути. В друга купа яйцето се разбива с телена бъркалка, добавят се олиото, млякото, ванилията и оцета. Сухите и мокрите съставки се смесват и се разбъркват до получаването на хомогенна, сравнително рядка смес. Тавичката за мъфини се покрива с хартиени кошнички и сместа се разпределя по равно между тях. Пълнят се около 3/4 от обема, като се има предвид, че мъфините се надуват доста при печенето. Пекат се около 20 минути, като се проверяват за готовност с дървено шишче/клечка – поставено в средата, то трябва да излезе сухо. Когато мъфините са готови, се оставят за 10тина минути в тавата, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане. * Оцета фигурира на две места като общото му количество е 1 чаена лъжица. Половината от нея се смесва с прясното мляко и се оставя да си взаимодействат, а останалата половина се смесва заедно с всички останали съставки. Украсата се прави със захарен фондан, като се изрязват кръгчета с чаша от зеления цвят- за основа на полянките, които се залепват с малко вода върху всяко изстинало кексче. Цветчетата се изрязват с резци в различни форми и цветове... Въпрос на свободно време и въображение.... Най-забавно е, когато децата се включат в моделирането на пиленца, зайчета и други фигурки, тъй като тестото е като пластелин. За време на приготвяне съм посочила времето до готовност на самите кексчета. За украсата времето не е константа.... в зависимост от въображението е :-)
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност