Необходими продукти:
- 1-1.2 кг агнешки бут с кост
- 2 скилидки чесън, нарязани по дължина на четвъртинки
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. листа от риган нарязани на едро
- Настърганата кора и сока от 1 лимон
- 750 г пресни картофи
- 2 с.л. пармезан
Начин на приготвяне:
- Извадете агнето от хладилника 30 минути преди готвене.
- Внимателно, с малък остър нож, направете прорези в месото и пъхнете вътре парченцата чесън. Полейте агнето с малко от олиото, след което овкусете със сол и черен пипер и поръсете с нарязания риган, като го втриете добре.
- Загрейте еър фрайъра до 200C. Сложете агнето в кошницата на еър фрайъра и полейте с половината лимонов сок.
- Оваляйте картофите с останалото олио и ги овкусете добре. Разпределете картофите около агнето.
- Гответе в еър фрайъра 15 минути, след което намалете температурата до 180 градуса и гответе още 45 минути, като обърнете агнешкото по средата на готвенето.
- Прехвърлете месото в голяма, затоплена чиния и полейте с останалия лимонов сок. Покрийте с фолио и оставете да почине за 10 минути.
- Междувременно поръсете картофите с настърганото сирене и лимоновата кора и ги разбъркайте добре. Гответе в еър фрайъра още 5-8 минути, докато станат хрупкави и златисти.
- Полейте агнешкото с отделилите се сокове, след като си е "починало". Гарнирайте с клонче риган и сервирайте с резени лимон.