Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Торта с круши и солен карамел

Подарете си това удоволствие

 Необходими продукти:

  • 2 см парче джинджифил, настърган на ситно ренде
  • 4 круши сорт "Уилямс", три от тях настъргани на ситно, като сокът се оставя за направата на карамела, а последната трябва да е обелена и почистена от сърцевината и нарязана за украса
  • 360 г самонабухващо брашно
  • 15 г ръжено брашно
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • ½ ч.л. куркума
  • ½ ч.л. индийско орехче
  • ½ ч.л. кардамон на прах
  • ½ ч.л. канела
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 4 яйца
  • 200 г фина кафява захар
  • 150 г захар мусковадо, пресята
  • 150 мл олио
  • 120 г кисело мляко

За соления карамел:

  • 50 г неосолено масло
  • 50 мл от запазеният предварително сок от крушите
  • 150 мл сайдер от круши
  • 100 г захар мусковадо
  • 1 с.л. сметана за готвене
  • Щедра щипка морска сол

За глазурата:

  • 4 белтъка
  • 250 г фина кафява захар
  • 250 г масло на стайна температура
  • 2 с.л. тахан
  • Няколко капки ванилова есенция

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 195 градуса. Намажете с масло стените и дъната на три 20-сантиметрови форми за торта.
  2. Смесете настърганата круша и джинджифил, натиснете ги добре с дървена лъжица, за да изстискате възможно най-много сок от тях.
  3. В купа смесете брашната, подправките, бакпулвера и 1 ч.л. сол. С миксер разбийте енергично яйцата и захарта, докато се получи гъста и пенлива течност. Бавно налейте разтопеното масло на тънка струйка. Намалете скоростта на миксера и малко по малко добавете сухите съставки, които смесихте предварително - по 2 с.л. наведнъж, редувайки с киселото мляко, до получаването на еднородна смес. Сложете и настърганата круша и разбивайте не повече от 20 сек.
  4. Разпределете сместа м/у трите тави и печете около 25-30 мин.
  5. За да приготвите соления карамел, загрейте сока от крушите и джинджифила в тиган. Трябва да се редуцира до около 50 мл. Добавете захарта и маслото и разбийте с бъркалка до гладък карамел. Сипете сметаната и отново разбъркайте. Поръсете готовия карамел с морска сол, така че вкусът му да остане все още плодов и остър, а солеността да не надделява. Оставете го да се охлади до температура малко по-висока от стайната.
  6. За да направите масления крем за глазурата, сложете белтъците и захарта в купа, а нея сложете върху съд с вряща вода. Целта на водната баня е захарта да се разтвори. Когато това стане, махнете купата от водата и с миксер разбийте продуктите. Трябва да се получи крем с меки върхове. Превключвайки на по-ниска скорост, сложете маслото, а след него тахана, ваниловия екстракт и шипка сол. След няколко минути ще имате лека и пухкава глазура.
  7. Поставете единия блат в голяма чиния или поставка за торта. Отгоре нанесете маслен крем и разпръснете около 1/3 от нарязаните круши. Повторете същото с останалите два блата. За да стегне глазурата, намажете тънък слой по цялата повърхност на тортата, сложете я в хладилника за 20 мин., след което покрийте отново тортата с нея.
  8. Загладете я добре с шпатула, а накрая изсипете соления карамел и го оставете да се стече по страните на тортата. Поръсете с карамелизирани ядки и се насладете на този приказен вкус на есен.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол морска сол олио круша яйца ванилия бяло брашно кафява захар бакпулвер джинджифил на прах канела кисело мляко готварска сметана индийско орехче джинджифил захар мусковадо куркума кардамон тахан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче