Необходими продукти:
- 2 см парче джинджифил, настърган на ситно ренде
- 4 круши сорт "Уилямс", три от тях настъргани на ситно, като сокът се оставя за направата на карамела, а последната трябва да е обелена и почистена от сърцевината и нарязана за украса
- 360 г самонабухващо брашно
- 15 г ръжено брашно
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. индийско орехче
- ½ ч.л. кардамон на прах
- ½ ч.л. канела
- 1 ч.л. бакпулвер
- 4 яйца
- 200 г фина кафява захар
- 150 г захар мусковадо, пресята
- 150 мл олио
- 120 г кисело мляко
За соления карамел:
- 50 г неосолено масло
- 50 мл от запазеният предварително сок от крушите
- 150 мл сайдер от круши
- 100 г захар мусковадо
- 1 с.л. сметана за готвене
- Щедра щипка морска сол
За глазурата:
- 4 белтъка
- 250 г фина кафява захар
- 250 г масло на стайна температура
- 2 с.л. тахан
- Няколко капки ванилова есенция
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 195 градуса. Намажете с масло стените и дъната на три 20-сантиметрови форми за торта.
- Смесете настърганата круша и джинджифил, натиснете ги добре с дървена лъжица, за да изстискате възможно най-много сок от тях.
- В купа смесете брашната, подправките, бакпулвера и 1 ч.л. сол. С миксер разбийте енергично яйцата и захарта, докато се получи гъста и пенлива течност. Бавно налейте разтопеното масло на тънка струйка. Намалете скоростта на миксера и малко по малко добавете сухите съставки, които смесихте предварително - по 2 с.л. наведнъж, редувайки с киселото мляко, до получаването на еднородна смес. Сложете и настърганата круша и разбивайте не повече от 20 сек.
- Разпределете сместа м/у трите тави и печете около 25-30 мин.
- За да приготвите соления карамел, загрейте сока от крушите и джинджифила в тиган. Трябва да се редуцира до около 50 мл. Добавете захарта и маслото и разбийте с бъркалка до гладък карамел. Сипете сметаната и отново разбъркайте. Поръсете готовия карамел с морска сол, така че вкусът му да остане все още плодов и остър, а солеността да не надделява. Оставете го да се охлади до температура малко по-висока от стайната.
- За да направите масления крем за глазурата, сложете белтъците и захарта в купа, а нея сложете върху съд с вряща вода. Целта на водната баня е захарта да се разтвори. Когато това стане, махнете купата от водата и с миксер разбийте продуктите. Трябва да се получи крем с меки върхове. Превключвайки на по-ниска скорост, сложете маслото, а след него тахана, ваниловия екстракт и шипка сол. След няколко минути ще имате лека и пухкава глазура.
- Поставете единия блат в голяма чиния или поставка за торта. Отгоре нанесете маслен крем и разпръснете около 1/3 от нарязаните круши. Повторете същото с останалите два блата. За да стегне глазурата, намажете тънък слой по цялата повърхност на тортата, сложете я в хладилника за 20 мин., след което покрийте отново тортата с нея.
- Загладете я добре с шпатула, а накрая изсипете соления карамел и го оставете да се стече по страните на тортата. Поръсете с карамелизирани ядки и се насладете на този приказен вкус на есен.