Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Блат:
180 гр. масло,
150 гр. захар,
3 яйца,
80 гр. брашно,
2/3 ч.л. сода,
2 с.л. какао,
2 с.л. ром или коняк,
2 с.л. сметана,
настъргана кора от един лимон

Крем:

4 големи кофички сметана,
250 гр. пудра захар /може и по-малко/,
2 п. ванилия

Маслото се оставя на стайна температура да се отпусне в купа. Прибавя се захарта. Разбива до побеляване, добавя се какаото и сметаната, жълтъците 1 по 1, рома, кората от лимона, брашното разбъркано със содата и на края белътъците разбити на сняг.

Тестото се разделя на две части. Предварително намасляваме и набрашнявме тортена форма. Изсипваме половината тесто и го печем в предварително загрята фурна на 150 градуса. Слад като изстинат и 2-та блата се нарязват на пръстени с различни диаметри.

Крема се разбива / сметаната трябва да е студена/
Взимаме тортена чиния и поставяме външният ринг от тортената форма. И започваме да редим тортата.

Нареждат се пръстените през един. Запълваме между пръстените с крема . Вторият ред в/у сметановият крем слагаме блат, в/у блата крем. И така разминаваме пластовете до 4 ред.

Оставяме част от сметаната за украса. Поставяме тортата в хладилника за 12 часа най-малко. След това внимателно махаме ринга на тортената форма и украсяваме по желание. Замазваме със сметана всички страни и украсяваме отстрани с филирани бадеми. Отгоре може да направиме розички от сметаната или да настържем шоколад.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло лимон яйца пудра захар ванилия какао бяло брашно заквасена сметана кафява захар сода ром коняк

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче