Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Типови питки с коприва, елда и мента

От Beloeva Stanislava Beloeva Stanislava
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

1кг типово (ръжено) брашно
1 с.л. морска сол
2 с.л. мед
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. сода за хляб
2 c.л. лют червен пипер
400 г сварена елда
2 шепи попарена и наситнена коприва
2 шепи наситнена мента
1 с.л. розмарин
200 мл копривена отвара
100 мл зехтин
50 г царевичен (пшеничен) грис


Смесват се сухите съставки добре, добавят се содата, угасена в оцета и мазнина, и останалите съставки. Замесва се меко тесто. След това се нарязва на 16 части, които се оформят като питки с намазнени ръце. Всяка питка се овалва в грис от двете й страни.

Нареждат се в намазана тава. Пекат се в загрята на 160 градуса фурна за 25-30 минути (до зачервяване).

Дайте оценка:

Тагове: зехтин морска сол пресен розмарин ябълков оцет прясна мента сода мед грис лют пипер пълнозърнесто брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче