Това ястие е доста питателно и съчетава отлично вкуса на телешко месо с пухкаво картофено пюре и сладко-киселия ракиен сос, за чиято направа се използва и пчелен мед. Гарнитурата от кисели краставички перфектно балансира и обединява останалите съставки.
Подготовка на ребрата:
Телешкото месо се слага в тенджера под налягане и се овкусява със сол, зехтин, черен и червен пипер. Добавят се няколко дафинови листа. Долива се вода до нивото, което е означено на тенджерата като максимално, затваря се и се вари 45 мин. под налягане.
Когато ребрата са готови и налягането в тенджерата е спаднало, се поставят върху лист алуминиево фолио, чиито краища леко се завиват нагоре, за да не изтича мазнина върху кухненския плот. Гозбата се маже със зехтин и мед. Ръсят се черен, пушен черен и червен пипер, още чесън на прах, кетчуп, няколко капки ябълков оцет, мащерка и се поставят 2-3 бр. дафинов лист и няколко необелени скилидки чесън.
Месото се премества заедно с фолиото в подходяща тавичка и се наливат 2 черпака от бульона и малко бира. Всико това се пече на предварително загрята на 220 градуса фурна с включен вентилатор за около 40 мин.
По време на печенето месото се вади и с помощта на супена лъжица се облива с течността на дъното на съда и пак се връща във фурната.
Докато фурната си върши своята магия, се прави картофеното пюре:
Обелват се два големи картофа или повече и се слагат в тенджера с вода, колкото да ги покрие с два пръста. Варят се до омекване и се свалят от огъня.
Водата се излива и картофите се намачкват докато станат на пюре. Добавят се няколко бучки масло, 1 с.. зехтин, сол и сушен копър. Когато маслото се разтопи, пюрето се разбърква. Затваря се с капака на тенджерата и се оставя на най-ниската степен на котлона да се подгрява, за да е топло при сервиране.
Ракиеният сос:
Лукът и празът се наситняват и се запържват в зехтин на силно загрят тиган. Изсипва се брашното и се бърка докато се позапържи.
Добавят се няколко резена краве масло и когато то се разтопи се изстисква сокът от един малък лимон, слага се 1 с.л. горчица и всичко се разбърква.
Изсипва се ракията, огънят се намаля и сосът се оставя да покъкри до изпаряване на алкохола.
Налива се един черпак от телешкия бульон и се добавят мащерка, сух копър и магданоз, както и съвсем малко канела. Консистенцията се бърка до сгъстяване.
В една купа се сипват 2 с.л. зехтин и 1 с.л. пчелен мед. Върху тях се изсипва горещия сос от тигана, за да може хубаво да разтопи меда и всичко се разбърква до получаване на хомогенна смес.
Време е за сервиране:
Месото се вади от фурната и отново се полива с течността от дъното на тавата.
Във всяка чиния се сипва от картофеното пюре, малко от ракиения сос, после се слагат ребрата и пак се полива с малко от соса. Отстрани се нареждат няколко резена кисели краставички.
Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 500 г цяло парче телешки ребра
- 2 големи картофа, 300 г
- 3 малки ракии (150 мл)
- 2 с.л. царевично брашно
- Ябълков оцет
- 1 глава кромид лук
- 1 стрък праз лук
- 1 цяла глава чесън, за бульона
- 3-4 скилидки чесън, наситнени
- Чесън на прах
- 2 ч.ч. бира
- Мащерка
- Дафинов лист
- Сол
- Риган
- Черен пипер
- Червен пипер
- Пушен черен пипер
- Сокът от 1 лимон
- Зърна анасон
- Пчелен мед
- Горчица, 1 с.л.
- Кетчуп
- Зехтин