Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Телешки ребърца с ракиен сос и картофи

Хапнете си стабилно за обяд или вечеря

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Това ястие е доста питателно и съчетава отлично вкуса на телешко месо с пухкаво картофено пюре и сладко-киселия ракиен сос, за чиято направа се използва и пчелен мед. Гарнитурата от кисели краставички перфектно балансира и обединява останалите съставки.

Снимка: Юлиян Илиев

 

Подготовка на ребрата:

Телешкото месо се слага в тенджера под налягане и се овкусява със сол, зехтин, черен и червен пипер. Добавят се няколко дафинови листа. Долива се вода до нивото, което е означено на тенджерата като максимално, затваря се и се вари 45 мин. под налягане.

Снимка: Юлиян Илиев

Когато ребрата са готови и налягането в тенджерата е спаднало, се поставят върху лист алуминиево фолио, чиито краища леко се завиват нагоре, за да не изтича мазнина върху кухненския плот. Гозбата се маже със зехтин и мед. Ръсят се черен, пушен черен и червен пипер, още чесън на прах, кетчуп, няколко капки ябълков оцет, мащерка и се поставят 2-3 бр. дафинов лист и няколко необелени скилидки чесън.

Снимка: Юлиян Илиев

Месото се премества заедно с фолиото в подходяща тавичка и се наливат 2 черпака от бульона и малко бира. Всико това се пече на предварително загрята на 220 градуса фурна с включен вентилатор за около 40 мин.

Снимка: Юлиян Илиев

По време на печенето месото се вади и с помощта на супена лъжица се облива с течността на дъното на съда и пак се връща във фурната.

Докато фурната си върши своята магия, се прави картофеното пюре:

Обелват се два големи картофа или повече и се слагат в тенджера с вода, колкото да ги покрие с два пръста. Варят се до омекване и се свалят от огъня.

Водата се излива и картофите се намачкват докато станат на пюре. Добавят се няколко бучки масло, 1 с.. зехтин, сол и сушен копър. Когато маслото се разтопи, пюрето се разбърква. Затваря се с капака на тенджерата и се оставя на най-ниската степен на котлона да се подгрява, за да е топло при сервиране.

Снимка: Юлиян Илиев

Ракиеният сос:

Лукът и празът се наситняват и се запържват в зехтин на силно загрят тиган. Изсипва се брашното и се бърка докато се позапържи.

Снимка: Юлиян Илиев

Добавят се няколко резена краве масло и когато то се разтопи се изстисква сокът от един малък лимон, слага се 1 с.л. горчица и всичко се разбърква.

Изсипва се ракията, огънят се намаля и сосът се оставя да покъкри до изпаряване на алкохола.

Снимка: Юлиян Илиев

Налива се един черпак от телешкия бульон и се добавят мащерка, сух копър и магданоз, както и съвсем малко канела. Консистенцията се бърка до сгъстяване.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

В една купа се сипват 2 с.л. зехтин и 1 с.л. пчелен мед. Върху тях се изсипва горещия сос от тигана, за да може хубаво да разтопи меда и всичко се разбърква до получаване на хомогенна смес.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Време е за сервиране:

Месото се вади от фурната и отново се полива с течността от дъното на тавата.

Снимка: Юлиян Илиев

Във всяка чиния се сипва от картофеното пюре, малко от ракиения сос, после се слагат ребрата и пак се полива с малко от соса. Отстрани се нареждат няколко резена кисели краставички.

Да ви е сладко!

Необходими продукти:

  • 500 г цяло парче телешки ребра
  • 2 големи картофа, 300 г
  • 3 малки ракии (150 мл)
  • 2 с.л. царевично брашно
  • Ябълков оцет
  • 1 глава кромид лук
  • 1 стрък праз лук
  • 1 цяла глава чесън, за бульона
  • 3-4 скилидки чесън, наситнени
  • Чесън на прах
  • 2 ч.ч. бира
  • Мащерка
  • Дафинов лист
  • Сол
  • Риган
  • Черен пипер
  • Червен пипер
  • Пушен черен пипер
  • Сокът от 1 лимон
  • Зърна анасон
  • Пчелен мед
  • Горчица, 1 с.л.
  • Кетчуп
  • Зехтин

Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер червен пипер мащерка дафинов лист горчица бира праз телешко ябълков оцет риган лимон картофи царевично брашно кетчуп мед чесън на прах анасон ракия кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче