За свинските пържоли:
- 4 свински пържоли от врат
- 5 с.л. зехтин
- 1/4 ч.ч. ябълков оцет
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 2 с.л. пресен розмарин, нарязан
- 2 с.л. прясна мащерка, нарязана
- 2 с.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чили
За зеленчуковите шишчета:
- 1 червена чушка, нарязана на едри парчета
- 1 жълта чушка, нарязана на едри парчета
- 1 голям морков, обелен и нарязан на едри парчета
- 1 малка тиквичка, нарязана на едри парчета
- 1 малка глава броколи, разделена на отделни цветчета
- 1 малка глава карфиол, разделена на отделни цветчета
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. пресен риган, нарязан
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете зехтина, оцета, чесъна, розмарина, мащерката, солта, черния пипер и люспите чили.
- Поставете свинските пържоли в купа. Изсипете маринатата върху тях, като се уверите, че са равномерно покрити. Покрийте съда и го оставете в хладилник за поне 12 часа.
- Междувременно пригответе зеленчуковите шишчета. В голяма купа смесете зехтина, лимоновия сок, ригана, солта и черния пипер. Добавете нарязаните зеленчуци и разбъркайте всичко, за да се покрият равномерно със сместа от марината. Покрийте купата и я поставете в хладилник за поне 12 часа.
- Когато дойде време за печене, загрейте предварително грила или скарата на средно висока температура.
- Извадете месото от хладилника и го оставете да престои при стайна температура за около 30 мин..
- Междувременно нанижете зеленчуците върху метални шишчета, като редувате различнитете видове.
- Печете свинските пържоли за 6-8 минути от всяка страна.
- Изпечете зеленчуковите шишчета за 8-10 мин., като ги обръщате от време на време.
- Оставете месото и зеленчуците да почината за 10 мин. и ги сервирайте заедно.