Необходими продукти:
- 2½ супени лъжици зехтин
- 200 г панчета или бекон, нарязани на кубчета
- Малка връзка магданоз, нарязан на едро
- Листата от 2 малки връзки босилек
- Листата от 4 големи стръка мента, нарязани на едро
- 4 жълтъка
- 50 г пармезан, настърган, плюс допълнително за поръсване
- 350 г спагети
- 125 г аспержи, с премахнати твърди краища, нарязани на парчета от по 3-4 см
- 125 г броколи, почистено и нарязано на 5 см парчета
- 125 г пресен или замразен грах
- екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
- Сварете вода в електрическа кана. Загрейте ½ супена лъжица зехтин в голям, дълбок тиган или тенджера на слаб до среден огън и запържете панчетата до хрупкавост, около 5 минути. След това намалете огъня до най-ниската възможна степен, за да се запази топла.
- Междувременно сложете магданоза, босилека, ментата и останалия зехтин в малък кухненски робот и смелете до ситно. Разбийте жълтъците и пармезана заедно в отделна купа.
- Напълнете голяма тенджера с вряща вода от електрическата кана, подправете обилно със сол и я оставете да заври на котлона, след което сварете спагетите за 10 минути до ал денте.
- Добавете аспержите и броколите за последните 3 минути от времето за готвене, а граха за последните 30 секунди.
- Извадете спагетите в тигана с панчетата с помощта на щипки, като не ги изцеждате от водата напълно. Нека част от нея отиде в тигана.
- Отцедете сварените зеленчуци, но запазете чаша от водата, след което добавете зеленчуците в тигана със спагетите и панчетата. Поддържайте огъня възможно най-нисък и се уверете, че на дъното на тигана има от водата на пастата. Това ще предотврати залепването и ще помогне за разреждането на соса.
- Изсипете цялата билкова смес и яйцата, и сиренето върху топлата смес от спагети и използвайте щипки, за да разбъркате всичко заедно, като се уверите, че всички спагети са добре покрити.
- Продължете да разбърквате пастата в соса за няколко минути, като увеличите леко огъня, ако е необходимо, докато сосът се сгъсти и остане върху спагетите. Ако сосът стане твърде гъст, добавете малко от запазената вода.
- Разпределете готовата паста в купи и гарнирайте с допълнително пармезан, смлян черен пипер и струйка екстра върджин зехтин, ако желаете.