Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Спагети зелена "Карбонара"

С дъх на пролет

20’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2½ супени лъжици зехтин
  • 200 г панчета или бекон, нарязани на кубчета
  • Малка връзка магданоз, нарязан на едро
  • Листата от 2 малки връзки босилек
  • Листата от 4 големи стръка мента, нарязани на едро
  • 4 жълтъка
  • 50 г пармезан, настърган, плюс допълнително за поръсване
  • 350 г спагети
  • 125 г аспержи, с премахнати твърди краища, нарязани на парчета от по 3-4 см
  • 125 г броколи, почистено и нарязано на 5 см парчета
  • 125 г пресен или замразен грах
  • екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Сварете вода в електрическа кана. Загрейте ½ супена лъжица зехтин в голям, дълбок тиган или тенджера на слаб до среден огън и запържете панчетата до хрупкавост, около 5 минути. След това намалете огъня до най-ниската възможна степен, за да се запази топла.
  2. Междувременно сложете магданоза, босилека, ментата и останалия зехтин в малък кухненски робот и смелете до ситно. Разбийте жълтъците и пармезана заедно в отделна купа.
  3. Напълнете голяма тенджера с вряща вода от електрическата кана, подправете обилно със сол и я оставете да заври на котлона, след което сварете спагетите за 10 минути до ал денте.
  4. Добавете аспержите и броколите за последните 3 минути от времето за готвене, а граха за последните 30 секунди.
  5. Извадете спагетите в тигана с панчетата с помощта на щипки, като не ги изцеждате от водата напълно. Нека част от нея отиде в тигана.
  6. Отцедете сварените зеленчуци, но запазете чаша от водата, след което добавете зеленчуците в тигана със спагетите и панчетата. Поддържайте огъня възможно най-нисък и се уверете, че на дъното на тигана има от водата на пастата. Това ще предотврати залепването и ще помогне за разреждането на соса.
  7. Изсипете цялата билкова смес и яйцата, и сиренето върху топлата смес от спагети и използвайте щипки, за да разбъркате всичко заедно, като се уверите, че всички спагети са добре покрити.
  8. Продължете да разбърквате пастата в соса за няколко минути, като увеличите леко огъня, ако е необходимо, докато сосът се сгъсти и остане върху спагетите. Ако сосът стане твърде гъст, добавете малко от запазената вода.
  9. Разпределете готовата паста в купи и гарнирайте с допълнително пармезан, смлян черен пипер и струйка екстра върджин зехтин, ако желаете.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин магданоз бекон яйца прясна мента паста броколи босилек пармезан аспержи грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче