1 л. прясно мляко,
1 ч.ч./250мл./ захар,
1 ч.ч./200мл./ грис,
2 бр. ванилия,
1 с.л. ром,
4 бр.яйца,
60 гр. краве масло,
200 гр. сушени смокини – попарени и нарязани на дребно.
По желание със смокините могат да се добавят 50 гр. сушени червени боровинки или 1/2ч.л. маково семе
Млякото се заварява на умерен огън. На тънка струя се прибавя грисът. Бърка се енергично докато се посгъсти. След това се отнема от огъня, слагат се захарта, кравето масло ванилиите и ромът. Оставя да поизстине 10 мин., след което се прибавят при постоянно бъркане разбитите яйца и нарязаните смокини /червени боровинки, маково семе/. В намазана форма / използвах продълговата тавичка от йенско стъкло 2л. / се изсипва сместа, грисът и пече на 170 градуса 45 мин. След това се изважда и оставя да изстине.Залива се със сос или топинг по желание при сервиране.
1 л. прясно мляко,
1 ч.ч./250мл./ захар,
1 ч.ч./200мл./ грис,
2 бр. ванилия,
1 с.л. ром,
4 бр.яйца,
60 гр. краве масло,
200 гр. сушени смокини – попарени и нарязани на дребно.
По желание със смокините могат да се добавят 50 гр. сушени червени боровинки или 1/2ч.л. маково семе
Млякото се заварява на умерен огън. На тънка струя се прибавя грисът. Бърка се енергично докато се посгъсти. След това се отнема от огъня, слагат се захарта, кравето масло ванилиите и ромът. Оставя да поизстине 10 мин., след което се прибавят при постоянно бъркане разбитите яйца и нарязаните смокини /червени боровинки, маково семе/. В намазана форма / използвах продълговата тавичка от йенско стъкло 2л. / се изсипва сместа, грисът и пече на 170 градуса 45 мин. След това се изважда и оставя да изстине.Залива се със сос или топинг по желание при сервиране.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност