За тестото:
2 яйца +с един белтък,
една ч.ч прясно мляко,
една ч.ч захар,
3/4 ч.ч свинска мас,
1 амонячна сода,
3-4 ванилии,
брашно,колкото поеме за средно твърдо тесто;
За крема:
1 л. прясно мляко,
4 жълтъка,
6 супени пълни лъжици брашно,
10 пълни супени лъжици захар,
2 ванилии
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта, прибавят се затопленото мляко и разтопената мас, слага се амонячната сода и с брашното се замесва средно твърдо тесто, което се разделя на две питки. Всяка от питките се разточва отделно на правоъгълник с дебелина около 0.3/0,5 мм.
Нарязва се на ленти широки около 2 см. Които се навиват спираловидно на предварително мазаните със свинска мас метални форми. Така приготвените фунийки се намазват с разбития белтък, поръсват се със смлени орехи и се нареждат в предварително намазана тава. Пекът се в умерена фурна до готовност.
След изпичането се оставят 2-3 мин.и се изваждат от формичките. След като изстинат, се пълнят с готовия топъл крем. Отгоре се поръсват с останалите смлени орехи.
Приятен апетит! :))
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.