Необходими продукти за кюфтенцата:
- 500 г смляно месо (смес от свинско и телешко)
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 1 яйце
- 100 мл прясно мляко
- 50 г галета
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. смлян индийско орехче
- 1/2 ч.л. смлян бахар
- 2 с.л. краве масло за пържене
За сметановия сос:
- 200 мл течна сметана
- 1 ч.л. горчица
- 1 с.л. брашно
- 300 мл телешки бульон (или зеленчуков)
- 1 с.л. соев сос
- 50 г масло
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете млякото и галетата, оставете ги да омекнат за няколко минути.
- Добавете смляното месо, нарязания лук, яйцето, солта, пипера, индийското орехче и бахара. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
- Оформете малки кюфтенца с размер на орех.
- Загрейте маслото в тиган и изпържете кюфтенцата от всички страни, докато станат златисти и хрупкави. Извадете ги и ги оставете настрана.
- В същия тиган, в който сте пържили кюфтенцата, разтопете маслото. Добавете брашното и го запържете за около минута, докато леко покафенее.
- Постепенно добавяйте бульона, като разбърквате постоянно, за да не се образуват бучки.
- Добавете сметаната и горчицата, продължете да разбърквате, докато сосът се сгъсти.
- Овкусете със соев сос, сол и черен пипер на вкус.
- Върнете кюфтенцата в тигана със соса и ги оставете да се готвят заедно още 5-10 минути на слаб огън, за да поемат от соса.
- Сервирайте шведските кюфтенца със сметанов сос върху картофено пюре или варени картофи.