Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шведски кюфтенца със сметанов сос

Апетитни и засищащи

15’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти за кюфтенцата:

  • 500 г смляно месо (смес от свинско и телешко)
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 1 яйце
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 г галета
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. смлян индийско орехче
  • 1/2 ч.л. смлян бахар
  • 2 с.л. краве масло за пържене

За сметановия сос:

  • 200 мл течна сметана
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. брашно
  • 300 мл телешки бульон (или зеленчуков)
  • 1 с.л. соев сос
  • 50 г масло
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете млякото и галетата, оставете ги да омекнат за няколко минути.
  2. Добавете смляното месо, нарязания лук, яйцето, солта, пипера, индийското орехче и бахара. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
  3. Оформете малки кюфтенца с размер на орех.
  4. Загрейте маслото в тиган и изпържете кюфтенцата от всички страни, докато станат златисти и хрупкави. Извадете ги и ги оставете настрана.
  5. В същия тиган, в който сте пържили кюфтенцата, разтопете маслото. Добавете брашното и го запържете за около минута, докато леко покафенее.
  6. Постепенно добавяйте бульона, като разбърквате постоянно, за да не се образуват бучки.
  7. Добавете сметаната и горчицата, продължете да разбърквате, докато сосът се сгъсти.
  8. Овкусете със соев сос, сол и черен пипер на вкус.
  9. Върнете кюфтенцата в тигана със соса и ги оставете да се готвят заедно още 5-10 минути на слаб огън, за да поемат от соса.
  10. Сервирайте шведските кюфтенца със сметанов сос върху картофено пюре или варени картофи.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: краве масло черен пипер горчица лук кайма яйца прясно мляко готварска сметана индийско орехче соев сос галета бахар брашно