Необходими продукти:
- 1 малка мускатна тиква, обелена, почистена от семките и нарязана на 2 см кубчета
- 4 супени лъжици зехтин
- 1 цяла глава чесън
- 30 г сушени манатарки
- 300 г печурки
- 15 листа градински чай
- 2 супени лъжици вино за готвене или друго (по желание)
- 400 г маскарпоне
- 150 г кори за лазаня
- 25 г настърган пармезан
- 2 супени лъжици прясно мляко
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Изсипете тиквата върху голяма тава, поръсете с 1 супена лъжица олио, подправете добре и разбъркайте.
- Отрежете горната част на главата чесън, за да се видят скилидките, сложете я в парче фолио, поръсете с малко зехтин и го завийте. Поставете я в тавата с тиквата и печете всичко за 45 минути, като разбърквате тиквата на всеки 15 минути.
- През това време изсипете сушените гъби в термоустойчива купа и ги залейте с 500 мл вряща вода. Оставете ги да киснат 10 минути.
- Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на среден огън и запържете печурките за 10 минути, или докато течността се изпари и гъбите покафенеят.
- Нарежете 5 листа градински чай и добавете в тигана.
- Подправете добре със сол и черен пипер и налейте виното. Бъркайте, докато алкохолът се изпари, след което изсипете по-голямата част от течността за накисване от сушените гъби (избягвайте утайката, защото може да съдържа песъчинки). Гответе още 10 минути, докато се редуцира наполовина.
- Нарежете рехидратираните гъби и ги разбъркайте в соса.
- Сложете 250 г маскарпоне в соса и гответе, като разбърквате, докато сместа стане гладка.
- Добавете и запечената тиква.
- Стиснете скилидките на вече изпечения и изстинал чесън върху дъска за рязане и намачкайте на паста. Прибавете и него към соса. На този етап той трябва да има консистенция на сметана за готвене. Ако е твърде гъст, добавете малко вода.
- Изсипете с лъжица приблизително половината от соса в огнеупорен съд с размери около 26 x 20 см. Покрийте със слой кори за лазаня, след това повторете, като използвате останалите кори и сос и завършете с кори.
- Смесете останалите 150 г маскарпоне с половината пармезан и млякото. Разпределете сместа върху най-горния слой кори, след това поръсете с останалия пармезан и подправете с черен пипер.
- Останалите листа салвия се натриват с останалото масло и се нареждат върху лазанята.
- Загрейте фурната на 180 градуса и печете лазанята за 35-40 минути, докато стане златиста.
- Сервирайте веднага и се насладете на богатия ѝ вкус.