Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С вкус на есен: Лазаня с гъби, тиква и карамелизиран чесън

Ще си оближете пръстите

20’ Подготовка
75’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 малка мускатна тиква, обелена, почистена от семките и нарязана на 2 см кубчета
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1 цяла глава чесън
  • 30 г сушени манатарки
  • 300 г печурки
  • 15 листа градински чай
  • 2 супени лъжици вино за готвене или друго (по желание)
  • 400 г маскарпоне
  • 150 г кори за лазаня 
  • 25 г настърган пармезан
  • 2 супени лъжици прясно мляко

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Изсипете тиквата върху голяма тава, поръсете с 1 супена лъжица олио, подправете добре и разбъркайте.
  3. Отрежете горната част на главата чесън, за да се видят скилидките, сложете я в парче фолио, поръсете с малко зехтин и го завийте. Поставете я в тавата с тиквата и печете всичко за 45 минути, като разбърквате тиквата на всеки 15 минути.
  4. През това време изсипете сушените гъби в термоустойчива купа и ги залейте с 500 мл вряща вода. Оставете ги да киснат 10 минути.
  5. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на среден огън и запържете печурките за 10 минути, или докато течността се изпари и гъбите покафенеят.
  6. Нарежете 5 листа градински чай и добавете в тигана.
  7. Подправете добре със сол и черен пипер и налейте виното. Бъркайте, докато алкохолът се изпари, след което изсипете по-голямата част от течността за накисване от сушените гъби (избягвайте утайката, защото може да съдържа песъчинки). Гответе още 10 минути, докато се редуцира наполовина.
  8. Нарежете рехидратираните гъби и ги разбъркайте в соса.
  9. Сложете 250 г маскарпоне в соса и гответе, като разбърквате, докато сместа стане гладка.
  10. Добавете и запечената тиква.
  11. Стиснете скилидките на вече изпечения и изстинал чесън върху дъска за рязане и намачкайте на паста. Прибавете и него към соса. На този етап той трябва да има консистенция на сметана за готвене. Ако е твърде гъст, добавете малко вода.
  12. Изсипете с лъжица приблизително половината от соса в огнеупорен съд с размери около 26 x 20 см. Покрийте със слой кори за лазаня, след това повторете, като използвате останалите кори и сос и завършете с кори.
  13. Смесете останалите 150 г маскарпоне с половината пармезан и млякото. Разпределете сместа върху най-горния слой кори, след това поръсете с останалия пармезан и подправете с черен пипер.
  14. Останалите листа салвия се натриват с останалото масло и се нареждат върху лазанята.
  15. Загрейте фурната на 180 градуса и печете лазанята за 35-40 минути, докато стане златиста.
  16. Сервирайте веднага и се насладете на богатия ѝ вкус.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино чесън червено вино тиква маскарпоне прясно мляко паста гъби пармезан салвия