Необходими продукти:
- 2 патладжана, на надлъжни филийки
- 300 г кайма смес
- 150 мл смлени домати от консерва
- 2 скилидки чесън, на дребно
- Настърган кашкавал
- Пресен босилек
- 1 глава лук, наситнена
- Доматено пюре
- Червен пипер
- Сол и черен пипер
- Зехтин
- Джоджен
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
- Фурната се загрява на 200 градуса и в тава се нареждат филийките патладжан, поръсени с малко сол, черен пипер и няколко капки зехтин. Пекат се до получаване на лека коричка по кожата.
- В загрят тиган се запържват лукът и чесънът за 3-4 мин.
- Добавя се червения пипер и 1 с.л. доматено пюре. Всичко се разбърква и се наливат доматите от консерва с малко водичка. Огънят се намаля, поръсва се джодженът и сосът се оставя да къкри до извиране на течността. Сосът се присипва в купа и тиганът се връща на огъня.
- Запържва се каймата до златисто.
- В средата на всяка филийка патладжан се разстила малко от камата, а отгоре се ръси наситнен пресен босилек. Сипва се 1 с.л. от доматения сос.
- Оформят се рулцата, които се подреждат в тавичка, като преди това двата им отвора се топват в малко брашно.
- Поръсват се обилно с настърган кашкавал и върху тях се разпределя останалата част от доматения сос.
- Патладжанените рулца се изпичат до разтопяване на кашкавала и се сервират с листа пресен босилек за украса.