Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
смокини
сливи
круши
нектарини
киви
зърна нар

За масленото тесто:
брашно - 250 г
масло - 125 г
1 яйце - разбито
1/2 ч.л. сол
2 с .л. вода
4 с.л. захар
10 г лимонова захар

За крема:
захар - 100 гр.
нишесте - 4 с.л.
жълтъци - 6 бр.
прясно мляко - 250 мл.
лимонова есенция - 1 капсула
сметана - 250 мл

Брашното се пресява в голяма купа.Нарязвате маслото на кубчета и го стривате с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб. Прибавяте ванилията и захарта. По средата на сместа се прави кладенче и в него сипвате разбитото яйце. Размесвате с лопатка и сипвате водата. Тестото се събира с ръка и се слага на плот или върху дъска. Омесва се набързо и се оформя на топка. Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин.

Пригответе крема като разбиете жълтъците със захарта, есенцията и нишестето до еднородност и на порции добавете млякото. Варете на слаб огън при постоянно бъркане до сгъстяване. Преместете в чист съд и оставете да изстине. Разбийте сметаната на твърда пяна. Смесете охладения крем и сметаната и разбъркайте до еднороден крем. Приберете в хладилник.

Извадете тестото и го разточете толкова,че да покрие дъното и стените на форма за пай 24 см. Покрийте тестото с хартия за печене и отгоре посипете с топчета за печене или зрял боб. Печете в загрята фурна на 180 градуса, докато ръбовете на тестото започнат да се запичат. Отстранете хартията с топчетата и на средно ниво допечете тестото за кратко.

Охладете напълно маслената основа,извадете и я поставете на поднос. Напълнете я с крема и отгоре украсете с нарязаните на парчета плодове и зърна нар. Оставете поне за час на хладно преди консумация. Може да намажете плодовете с разтопен желатин, ако искате плодовете да се запазят свежи за по-дълго време.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче