400 мл прясно мляко (топло),
150 мл олио,
1 кубче мая,
2 яйца (като единия жълтък се отделя за мазане),
1 чаена лъжица захар,
1 чаена лъжица сол,
800 гр. брашно
За пълнежа:
2 кренвирша (може шунка, телешки салам),
2 кисели краставички,
около 10 броя маслини,
около 200-250 гр. кашкавал,
около 100 гр. сирене,
1 чаена лъжичка масло,
сусам за ръсене
В половината прясно мляко, което е топло, се прибавя маята, захарта с 1 супена лъжица брашно и се оставя да удвои обема си. Замесваме тесто, като първо разбиваме яйцата със солта, млякото, мазнината, брашното една част и прибавяме втасалата мая. За да се получи хубаво тесто месете хубаво, когато гъстотата е малко по-гъста от кексово тесто и тогава постепенно прибавяйте останалата част от пресятото брашно. Оставете тестото на топло да втаса като удвои обема си.
От тестото се отделят 10 топчета, като всяко тежи 60 грама. Останалата голяма част от тестото се разточва с размер на тавата, в която ще се пече и тя е с големина от 38 см. На дъното слагаме хартия за печене, намазваме с олио и слагаме кората. Върху нея в кръг се слагат добре оформените питки в които се слага парченце сиренце и парченце кашкавал. Оставаме отново да втаса за 20-30 минути на топло.
В средата се слагат нарязаните кренвирши, киселите краставички и на малки парченца. Разпределяме едната чаена лъжица масло. Питките мажем с отделения и разбит жълтък и ги поръсваме със сусам. Печем в най-ниската част на фурната на 180 градуса за около един час, като първите 20 минути печете без вентилатор и след това допичаме с вентилатор до златист цвят. Изваждаме, поръсваме в средата с настъргания кашкавал и по желание украсяваме с маслини. Връщаме отново във фурната само за две минути, колкото да се разтопи кашкавала.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност