1 п. суха мая на д-р Йоткер,
300 мл затоплено прясно мляко,
1 яйце и 1 белтък,
1 с.л. сол, 1 с.л. захар,
2 с.л. кисело мляко,
4 с.л. олио,
700 гр брашно /приблизително/,
1 жълтък с 1 с.л. олио за намазване на питката,
смес от по 1-2 с.л. олио, свинска мас и маргарин (кр.масло ), леко топла - за намазване на тавата и отделните кори,
200-300 гр. натрошено сирене
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто по традиционния начин: Маята се разтваря в леко затопленото пр.мляко с 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар Оставя се на топло за около 10 мин. да шупне. Брашното се пресява. Прави се кладенче, в което се слагат 1 яйце и белтъка, солта, захарта, кис.мляко и олиото, изсипва се и шупналата мая и се забърква меко, но нелепнещо тесто. Слага се в намаслена купа, покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се премесва леко с малко брашно и се разделя на 4 топки. Всяка една се разточва на неголяма правоъгълна кора, намазва се с мазнина и се поръсва със сирене, без четвъртата. Нареждат се една върху друга като най-отгоре е четвъртата, ненамазаната кора.
Получения наслоен правоъгълник се реже надлъжно (по дългата страна) на 4 ленти. Всяка лента от по четири слоя се разтяга леко, усуква се и се вързва на възел. Четирите възела се подреждат в намаслена тавичка с диаметър 25-26 см, като единия е в средата, а другите 3 около него. Оформената пита се оставя да втаса на топло (около 1 час), като тавичката се покрива с фолио и кърпа.
Втасалата питка се намазва с жълтъка, разбит с 1 с.л. олио. Пече се в предварително загрята фурна на 50 *, като при слагането градусите се увеличават на 150* - 180* (зависи от фурната). Време за изпичане 45-50 минути (до суха клечка) :).
Изпечената питка се намазва с кр.масло или олио за лъскавина и се оставя да изстине върху скара.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност