Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пикантно ризото с цвекло

Украсете трапезата с това цветно ястие

0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 л зеленчуков бульон
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 25 г джинджифил, настърган
  • 1 ч.л. кимион на семена
  • 2 зрънца кардамон, счукани
  • 300 г басмати ориз
  • 2 бр. цвекло, големи
  • 1 люта чушка, наситнена
  • сокът от половин лимон
  • краве сирене, за гарнитура

Начин на приготвяне:

  1. Задушете 1 л зеленчуков бульон в тенджера и го оставете на най-ниската степен на котлона, за да не изстива.
  2. В голям тиган загрейте 2 с.л. зехтин и ситно нарязания лук. Запържете за 5 минути на среден огън.
  3. Добавете 25 г настърган джинджифил и гответе още минута.
  4. Добавете чаена лъжичка семена от кимион и 2 счукани семенца от кардамон.
  5. Увеличете котлона до средно силен огън и добавете 300 г ориз басмати. Налейте и половината от топлия зеленчуков бульон и разбъркайте. Покрийте съда с капак и гответе за 5 минути.
  6. Обелете 2 големи глави цвекло. Нарежете стъблата на ситно, а листата - на едро. Прехвърлете ги в цедка и ги изплакнете добре.
  7. Цвеклото се настъргва на ренде. Добавете го в тигана заедно с останалия зеленчуков бульон. Покрийте с капак и гответе за 5 минути.
  8. В малък тиган добавете 2 с.л. зехтин и запържете лютата чушка за 1-2 минути на умерен огън.
  9. Добавете стъблата и листата на цвеклото заедно със сока от половин лимон. Разбъркайте и запържете за 2-3 мин.
  10. Сервирайте ориза в плитки чинии и изсипете малко от запръжката от малкия тиган във всяка от тях. Натрошете краве сирене върху всяка порция.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин лук бульон люти чушки лимонов сок джинджифил краве сирене ориз цвекло кимион кардамон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче