Необходими продукти:
- 1 л зеленчуков бульон
- 4 с.л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 25 г джинджифил, настърган
- 1 ч.л. кимион на семена
- 2 зрънца кардамон, счукани
- 300 г басмати ориз
- 2 бр. цвекло, големи
- 1 люта чушка, наситнена
- сокът от половин лимон
- краве сирене, за гарнитура
Начин на приготвяне:
- Задушете 1 л зеленчуков бульон в тенджера и го оставете на най-ниската степен на котлона, за да не изстива.
- В голям тиган загрейте 2 с.л. зехтин и ситно нарязания лук. Запържете за 5 минути на среден огън.
- Добавете 25 г настърган джинджифил и гответе още минута.
- Добавете чаена лъжичка семена от кимион и 2 счукани семенца от кардамон.
- Увеличете котлона до средно силен огън и добавете 300 г ориз басмати. Налейте и половината от топлия зеленчуков бульон и разбъркайте. Покрийте съда с капак и гответе за 5 минути.
- Обелете 2 големи глави цвекло. Нарежете стъблата на ситно, а листата - на едро. Прехвърлете ги в цедка и ги изплакнете добре.
- Цвеклото се настъргва на ренде. Добавете го в тигана заедно с останалия зеленчуков бульон. Покрийте с капак и гответе за 5 минути.
- В малък тиган добавете 2 с.л. зехтин и запържете лютата чушка за 1-2 минути на умерен огън.
- Добавете стъблата и листата на цвеклото заедно със сока от половин лимон. Разбъркайте и запържете за 2-3 мин.
- Сервирайте ориза в плитки чинии и изсипете малко от запръжката от малкия тиган във всяка от тях. Натрошете краве сирене върху всяка порция.