Продукти за тестото: 100 гр. меко масло, 1 ч.ч. брашно, 4 с.л. захар, щипка сол, 2 с.л. вода или олио За плънката: 700-750 г сини сливи, 50-60 гр. захар, смесена с 1 равна ч.л. канела
Маслото с брашното се правят на трохи с нож или миксер. Добавят се останалите съставки и се замесва тесто. Меси се много бързо, като ръцете се потопяват от време на време в купа със студена вода (и след това се подсушават), като се прави средно твърдо тесто.
Тестото се слага в хладилника за около час.
След това се разточва върху набрашнена повърхност на кръгла кора с диаметър, с 6 см по-голям от този на тавата, в която ще се пече.
Тестото внимателно се пренася в тавата, която е леко намазнена. Трябва да се получи странично ръбче около 3 см.
Отгоре се нареждат разполовените и почистени от костилките сливи. Върху плодовете се ръси захарно-канелената смес.
Сладкишът се пече на 180 С около 40 мин или докато тестените ръбчета станат златисти.
Паят се поднася леко топъл, с ванилов сладолед.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.