за форма с диаметър 20 см
или за една форма с диаметър 16 см и 4 малки формички
540 г брашно*
15 г нишесте**
200 мл прясно мляко
2 яйца + 2 жълтъка
150 г захар
1 с.л. мед***
10г суха мая
кора от 1 лимон
кора от 1/2 портокал
1 с.л. лимонов сок
1 есенция ром
1 бурбонска ванилия
1 с.л. коняк
1/2 ч.л. сол
125 г масло
280 г сушени плодове, микс
(стафиди, червени боровинки, вишни)
отгоре
2 с.л. белтък
1 ч.л. пудра захар
1 ч.л. нишесте
2 с.л. счукани лешници
цели бадеми
* количеството на брашното варира според големината на яйцата
** в няколко рецепти видях да се добавя нишесте и реших да пробвам, но не намирам някаква разлика, така че може да се направи само с брашно
*** медът добавя специфичен вкус и аромат, но променя цвета на сладкиша към по-тъмен, така че може да пропуснете, ако искате светъл жълт козунак
брашното се измерва и пресява
закваска
млякото се затопля за 1 минута на микровълнова
маята се разтваря в топлото мляко, добавя се 1 с.л. от захарта и около 1/2 ч.ч. от премереното брашно, разбърква се и се оставя да втасва на топло (докато се надигне и "шупне")
в купата на миксера се разбиват яйцата, жълтъците и захарта
прибавят се настърганите портокалова и лимонова кора, медът, лимоновия сок, ванилията, ромовата есенция, конякът и солта
добавя се надигналата се закваска, разбърква се
прибавя се брашното и се разбърква с бъркалките за тесто до пълното хомогенизиране на сместа
маслото трябва да е много меко, ако е необходимо се затопля за малко
прибавя се на части с непрекъснато бъркане до пълното му поемане от тестото
получава се много меко тесто, което почти не може да се меси с ръце
прехвърля се в намаслена дълбока купа,покрива се и се оставя да втасва до УТРОЯВАНЕ на обема, толкова време, колкото е необходимо
(има много рецепти с дълго втасване в хладилник!, аз го направих в печката в затоплена фурна)
през това време се приготвят формите
дъното се маже с масло или се покрива с кръгче от хартия
според обиколката се изрязва двойна(сгъната) лента от хартия за печене и се оформя на цилиндър, който да може да се постави плътно вътре във формата и да стърчи от нея.Височината на цилиндъра трябва да е около15- 20 см. Защипва се с кламер или тел бод
хартията се намазва с масло
втасалото тесто се изважда и се смесва с приготвения микс от сушени плодове, ако не може с намаслени ръце, аз го направих със силиконовата шпатула
получава се около 1445 г тесто заедно с пълнежа
тестото се слага на дъното на формата с диаметър 20 см
алтернативно се разпределя в малките формички.При мен 2/3 от тестото беше във формата от 16 см , а останалата част разпределих в 4 формички с диаметър 10 см
притиска се за да заеме хубаво формата
оставя се да втасва покрито на топло до удвояване на обема
пече се на 180-190С за около 50-60 минути* - проверява се с шиш в средата
покритие
2 с.л. белтък се разбиват с вилица
прибавят се нишестето и счуканите ядки и се разбърква добре
нанася се с лъжица върху козунака
аз го слагам 10 тина минути след началото на печенето, за да не изгори отгоре
* оставям да втасва на включена на 30 Ц фурна и след като се надигне увеличавам на 190С, така се пече малко повече от 1 час, след 50 тата минута го проверявам
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност