10 големи чушки с правилна форма
2-3 глави лук
1-2 моркова
1 ч.ч. ориз (бланширан)
1/2 връзка магданоз
1/2 кг кайма
кимион
чубрица
черен пипер
олио
На чушките се махат дръжките и се почистват от семената, посоляват се отвътре. В дълбок тиган се загрява олиото и се прибавят нарязаният на ситно лук и настърганите моркови, разбърква се около 2-3 мин. Добавя се каймата и се овкусява с кимион, чубрица и черен пипер, запържва се добре около 7-8 минути, като се внимава да не останат едри топчета кайма. След това се добавя оризът и се налива в пропорция 1.5:1 вода (на 1 чаша ориз - чаша и половина вода). Когато оризът поеме водата, може да се добави нарязан на ситно магданоз за по-пролетно звучене. С така приготвената плънка се пълнят чушките. налива се вода, колкото да покрие дъното. Пекат се на средна фурна на 180 градуса около 40-50 мин.
За бешамеловия сос - разтопете в тенджерка 50 г масло; добавете 50 г брашно и бъркайте непрекъснато с дървена лъжица до получаване на златист цвят. Не спирайте да бъркате и добавете постепенно 500 мл хладко мляко. Подправете със сол, пипер и индийско орехче на вкус. Продължете да бъркате за около десет минути до получаване на гладък, средно гъст сос и залейте с него чушките.
10 големи чушки с правилна форма
2-3 глави лук
1-2 моркова
1 ч.ч. ориз (бланширан)
1/2 връзка магданоз
1/2 кг кайма
кимион
чубрица
черен пипер
олио
На чушките се махат дръжките и се почистват от семената, посоляват се отвътре. В дълбок тиган се загрява олиото и се прибавят нарязаният на ситно лук и настърганите моркови, разбърква се около 2-3 мин. Добавя се каймата и се овкусява с кимион, чубрица и черен пипер, запържва се добре около 7-8 минути, като се внимава да не останат едри топчета кайма. След това се добавя оризът и се налива в пропорция 1.5:1 вода (на 1 чаша ориз - чаша и половина вода). Когато оризът поеме водата, може да се добави нарязан на ситно магданоз за по-пролетно звучене. С така приготвената плънка се пълнят чушките. налива се вода, колкото да покрие дъното. Пекат се на средна фурна на 180 градуса около 40-50 мин.
За бешамеловия сос - разтопете в тенджерка 50 г масло; добавете 50 г брашно и бъркайте непрекъснато с дървена лъжица до получаване на златист цвят. Не спирайте да бъркате и добавете постепенно 500 мл хладко мляко. Подправете със сол, пипер и индийско орехче на вкус. Продължете да бъркате за около десет минути до получаване на гладък, средно гъст сос и залейте с него чушките.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност