За крема "Монблан":
250 грама масло,
200 грама пудра захар,
2 равни супени лъжици какао,
1 чаена чаша смлени орехи,
1/2 чаена чаша кристална захар,
1 ванилия.
За блатовете:
1 опаковка готови блатове,
2 опаковки (по 90 грама) ореховки,
1 чаена чаша кафе,
1 пакетче готов крем за сладкиши ("Доктор Йоткер").
За декорация:
Зелена и червена боя за сладки,
300 грама пудра захар,
1 супена лъжица масло,
1/2 пакет желатин
Приготвяне на крема:
Разбиваме маслото и добавяме пудрата захар. Сваряваме какаото с 3-4 супени лъжици вода, на умерена гъста каша и го прибавяме към масления крем. От кристалната захар правим светъл карамел, изсипваме го върху фолио и след като изстине, го натрошаваме в блендер (ако нямате сложете го в два найлонови плика и с чук го натрошете на ситно) и го смесваме със смлените орехи. Полученият крокан разделяме и една част прибавяме към масления крем и ароматизираме с ванилията, а другия си оставяме да декорираме тортата.
Приготвяне на сиропа:
В тигана, в който сме направили карамела, изсипваме 1 и 1/2 чаена чаша вода. Сиропът е готов, когато водата заври и се стопи карамела в нея. Оставяме настрани да изстине.
Приготвяне на тортата:
Слагаме 1 от готовите блатовете, сиропираме, мажем с крема и нареждаме ореховките, като преди това ги топим в кафето. Повтаряме, докато свършат блатовете. Последния блат сиропираме, мажем с готовия крем, който сме приготвили според указанията на опаковката и посипваме с крокана.
Декорацията е по желание. Ако решите все пак да я направите, както съм я декорирала в случая.
За захарното тесто: желатина разбърквате в 30 мл студена вода, слагате го на котлона на водна баня да стане бистър на цвят, прибавяте маслото и бъркате, докато изстине желатина. Тази смес прибавяте към пресятата пудра захар и месите меко тесто. Използвате боя за сладки, за да оцветите в желаните от вас цветове. Става лесно, като задължително тестото трябва да бъде в найлон и от там да си взимате по-малко и да правите желаните фигурки, защото тестото много бързо изсъхва ако не е завито.
Да ви е сладко ♥