Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мини питчици ”Ачма”

От Юммю Варналъ Юммю Варналъ
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

1 водна чаша 200 мл олио,
1 водна чаша топло прясно мляко,
1 водна чаша топла вода,
1 пакетче прясна мая,
1,5 ч.л. сол,
3 с.л. захар,
Брашно колкото поеме - около 1кг, малко олио за разстилане на питчиците,
1 жълтък за намазване отгоре,
сусам или маково семе за поръсване;

Плънката може да бъде всякаква – сирене, салам, маслинки, сладко, различни подправки и др.

Първо в съд за месене се слагат млякото и водата, след това се прибавят маята и захарта. Маята се разтваря добре , след което се прибавят олиото и солта. След това се прибавя малко по малко пресято брашно - прибавя се докато се получи съвсем леко лепкаво тесто.

Замесеното тесто се оставя да втаса. От готовото тесто се взима парче, малко по-голямо от орех. С намазнени ръце парчето тесто се разстила колкото малка чинийка (чашките за кафе ), поставя се избраната плънка и се завива на руло, после се увива като охлювче. Оформените питчици се намазват с жълтък и се поръсват със сусам, маково семе - по ваш избор. Пекат се на 180 С за около 15-20 минути, но градусите и минутите зависят от фурната ви.

Дайте оценка:

Тагове: сол олио бяла захар прясно мляко вода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче