1 водна чаша 200 мл олио,
1 водна чаша топло прясно мляко,
1 водна чаша топла вода,
1 пакетче прясна мая,
1,5 ч.л. сол,
3 с.л. захар,
Брашно колкото поеме - около 1кг, малко олио за разстилане на питчиците,
1 жълтък за намазване отгоре,
сусам или маково семе за поръсване;
Плънката може да бъде всякаква – сирене, салам, маслинки, сладко, различни подправки и др.
Първо в съд за месене се слагат млякото и водата, след това се прибавят маята и захарта. Маята се разтваря добре , след което се прибавят олиото и солта. След това се прибавя малко по малко пресято брашно - прибавя се докато се получи съвсем леко лепкаво тесто.
Замесеното тесто се оставя да втаса. От готовото тесто се взима парче, малко по-голямо от орех. С намазнени ръце парчето тесто се разстила колкото малка чинийка (чашките за кафе ), поставя се избраната плънка и се завива на руло, после се увива като охлювче. Оформените питчици се намазват с жълтък и се поръсват със сусам, маково семе - по ваш избор. Пекат се на 180 С за около 15-20 минути, но градусите и минутите зависят от фурната ви.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.