Необходими продукти:
- 1 средна тиква
- Сол и черен пипер на вкус
- Пушен червен пипер
- Зехтин
- Мащерка
- 1 консерва грах
- 3 скилидки чесън, наситнени
Начин на приготвяне:
- Тиквата се нарязва на големи парчета, които се почистват от семките и "конците".
- Слагат се в плоска тава, поръсват се със сол и пушен червен пипер и се запичат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 мин.
- Кората на тиквата се обелва, а сърцевината се нарязва на не много големи кубчета.
- Загрява се тиган на силен огън и в 2 с.л. зехтин се запържва наситнения чесън за около половин минута, след което се прибавя предварително отцедения грах от консерва.
- След 2 мин. се прибавят парченцата тиква и всичко се разбърква.
- Ястието се овкусява с черен пипер и мащерка, огънят се намаля и след 3 мин. тиганът се сваля от огъня.
- Мезето се пресипва в подходяща чиния и се сервира горещо, заедно с бутилка хубаво червено вино.
Да ви е сладко!