Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Козуначени охлювчета

Подходящи както за Великден, така и за вкусна закуска през уикенда

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
4’ Подготовка
15’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 370 г брашно
  • 2 с.л. захар
  • 1 пакетче суха мая (7 г)
  • щипка сол
  • 150 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 70 г масло

За пълнеж:

  • 50 г масло
  • 5 с.л. кафява захар

Начин на приготвяне:

  1. Пресятото брашно се смесва в купа с маята, бялата захар, солта, 1 яйце и леко затопленото прясно мляко. Замесва се меко тесто.
  2. Към него се добавя на етапи размекнатото 70 г масло. Меси се, докато го поеме напълно.
  3. Покрива се в купа и се оставя да втаса на топло за 1 час. После се премества в хладилник за още 1-2 часа или докато удвои обема си.
  4. Втасалото тесто се разточва като правоъгълник. Намазва се с разтопено масло и се поръсва с кафява захар.
  5. Прегъва се на 2. Нарязва се на 10-12 ленти. Всяка лента се усуква на фитил, след което се оформя на охлювче.
  6. Редят се върху тава с хартия за печене на разстояние. Покриват се и се оставят на топло за 30 мин. Намазват се с разбито яйце.
  7. Пекат се на 180 градуса около 15 минути или до златист цвят.
  8. След като са готови по желание се намазват с малко масло и се поръсват със захар.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко кафява захар суха мая

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче