за около 80 броя дребни тънки сладки (4-5 см големина)
1 яйце + 1 жълтък (белтъкът е за украсата)
140 г пудра захар
400 г брашно + допълнително за посипване при разточване
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода с 1 ч.л. оцет
1-2 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. карамфил на прах
щипка индийско орехче
120 г мед, леко затоплен
65 г маргарин (масло), студен
За украсата:
1 белтък
150 г пудра захар
1/2 капсула течна ванилия
В купа се смесват сухите съставки - брашно, захар, подправки, бакпулвер. Яйцето и жълтъкът се разбиват леко и се изсипват в средата (прави се кладенче). Содата се смесва с оцета и се прибавя. Изсипва се леко затопленият мед, разбърква се с шпатула или лъжица. Прибавя се нарязаният на кубчета маргарин (масло) и се меси с ръка за кратко до получаване на меко и гладко тесто. Тестото е готово за употреба веднага.
Разточва се на набрашнена повърхност и се изрязват фигурки. Пекат се в застлана с хартия тава на 175 градуса за около 6-8 минути (зависи от дебелината и големината). Изваждат се и се оставят да изстинат.
Украса: Захарта се пресява, белтъкът се разбива на ръка с няколко капки лимонов сок до получаване на пяна. Примесва се захарта на части и се разбива до получаване на гладка глазура. Слага се в найлонов плик, на който се срязва малка дупчица. С този пригоден пош се рисува върху сладките. Може да се използват цветни желета в тубички.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност