Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Картофен хляб без месене

Засищащ и вкусен

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
1’ Подготовка
30’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 голям сварен картоф
  • 550 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 350 мл леко топла вода
  • 2 ч.л. сол
  • стрък пресен розмарин

Начин на приготвяне:

  1. Брашното се пресява в купа. Към него се добавят солта, маята, намачканият картоф, водата. Разбърква се.
  2. Слага се розмаринът. Готовата смес се захлупва с капак.
  3. За по-бързо втасване сложете купата в загрята на 50 градуса фурна за 1 час или докато тестото набъбне до ръба.
  4. Извадете го и включете фурната на 220 градуса без вентилатор.
  5. Сложете вътре глинения гювеч да загрява.
  6. Втасалото тесто се разбърква и изсипва върху набрашнен плот. Оформя се като топка.
  7. Слага се върху хартия за печене.
  8. Когато фурната е загряла, гювечът се изважда и тестото се прехвърля в него.
  9. Хлябът се пече 40 минути с капак. После капакът се премахва и се пече още около 30 мин. или до приятен златист цвят на 200 градуса.

Дайте оценка:

Тагове: сол пресен розмарин картофи бяло брашно суха мая вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче