Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Калмари по италиански

Със средиземноморски вкус

0’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г калмари
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 400 г доматен сос (може и нарязани домати от консерва)
  • 100 мл бяло вино
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 1 ч.л. сушен босилек
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер на люспи (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен босилек за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Ако използвате цели калмари, почистете ги добре и нарежете на кръгчета. Подсушете ги с кухненска хартия.
  2. В голям тиган загрейте зехтина на средна температура.
  3. Добавете чесъна и лука и ги запържете до златисто.
  4. Прибавете калмарите в тигана и ги запържете за 2-3 минути, докато леко се сготвят.
  5. Налейте бялото вино и оставете да се изпари, около 2 минути.
  6. Добавете доматения сос, ригана, босилека и червения пипер. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Намалете температурата и оставете соса да къкри за около 20 минути, докато се сгъсти и калмарите омекнат.
  8. Поръсете с пресен босилек и сервирайте ястието топло.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино чесън черен пипер лук домати риган босилек калмари лют пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче