Необходими продукти:
- 500 г калмари
- 3 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 400 г доматен сос (може и нарязани домати от консерва)
- 100 мл бяло вино
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. сушен босилек
- 1/2 ч.л. лют червен пипер на люспи (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен босилек за гарниране
Начин на приготвяне:
- Ако използвате цели калмари, почистете ги добре и нарежете на кръгчета. Подсушете ги с кухненска хартия.
- В голям тиган загрейте зехтина на средна температура.
- Добавете чесъна и лука и ги запържете до златисто.
- Прибавете калмарите в тигана и ги запържете за 2-3 минути, докато леко се сготвят.
- Налейте бялото вино и оставете да се изпари, около 2 минути.
- Добавете доматения сос, ригана, босилека и червения пипер. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Намалете температурата и оставете соса да къкри за около 20 минути, докато се сгъсти и калмарите омекнат.
- Поръсете с пресен босилек и сервирайте ястието топло.
ИЗБРАНО