Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Хрупкаво и свежо лимоново пиле

Поднесете със салата или пържени картофки

30’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 пилешки гърди (около 400 г всяка)
  • ½ супена лъжица царевично брашно
  • ½ ч. л. бял пипер
  • Олио за пържене

За панировката:

  • 2 яйца
  • 150 г обикновено брашно
  • 75 г царевично брашно
  • ½ ч. л. сол и ½ чесън на прах, смесени
  • 2 ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. червен пипер, може и лют

За лимоновия сос:

  • 2 лимона, изцедени (около 100 мл)
  • 2 с.л. захар
  • 1½ ч.л. мед
  • 1 ч.л. царевично брашно

Начин на приготвяне:

  1. Пилешките гърди се нарязват хоризонтално на две тънки половини, след което се поръсват с царевичното брашно, ½ чаена лъжичка сол, бял пипер и ½ супена лъжица вода, след което се оставят да се мариноват за 20 минути.
  2. През това време направете панировката.
  3. Разбийте яйцата в купа, след което оставете настрана. В друга купа смесете обикновеното брашно, царевичното брашно, чесновата сол, чесъна на прах, содата бикарбонат и червения пипер, след което прехвърлете половината от сместа в друга купа. Оставете настрана.
  4. Прехвърлете и разбъркайте разбитите яйца в купата от брашнената смес с 3-5 с.л студена вода, като добавяте една по една лъжиците вода. Трябва да получите смес с консистенцията на течно тесто.
  5. Покрийте едната пилешка гърда с панировката, докато се покрие равномерно, след това покрийте с брашнената смес. Повторете, докато и четирите парчета пилешки гърди бъдат покрити.
  6. Изсипете достатъчно количество олио за пържене в средно голяма тенджера и загрейте на средно силен огън, докато маслото достигне 160 градуса или образува мехурчета около троха хляб.
  7. Намалете котлона до среден и бавно спуснете пилешките гърди в олиото една по една, ако тенджерата ви не е достатъчно голяма, за да ги приготвите наведнъж, след това пържете за 5 минути, като обърнете и от другата страна. Трябва да станат златисти.
  8. Оставете пилето да почине за 5 минути и загрейте олиото на висока температура до 200 градуса, след което запържете пилето отново за 30 секунди, докато образува дълбоко златиста хрупкава коричка.
  9. Оставете настрана да се охлади, преди да нарежете на филийки.
  10. За да направите соса, смесете лимоновия сок, захарта и меда в купа.
  11. В отделна купа смесете царевичното брашно с 1½ чаена лъжичка вода.
  12. Сложете тиган на среден огън, добавете лимоновата смес и щом шупне, бавно добавете сместа от царевично брашно, докато достигне желаната консистенция на соса.
  13. Свалете от котлона и сервирайте заедно с хрупкавото пиле.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер олио пилешко яйца бяла захар царевично брашно сода мед чесън на прах