Необходими продукти:
- 2 пилешки гърди (около 400 г всяка)
- ½ супена лъжица царевично брашно
- ½ ч. л. бял пипер
- Олио за пържене
За панировката:
- 2 яйца
- 150 г обикновено брашно
- 75 г царевично брашно
- ½ ч. л. сол и ½ чесън на прах, смесени
- 2 ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. червен пипер, може и лют
За лимоновия сос:
- 2 лимона, изцедени (около 100 мл)
- 2 с.л. захар
- 1½ ч.л. мед
- 1 ч.л. царевично брашно
Начин на приготвяне:
- Пилешките гърди се нарязват хоризонтално на две тънки половини, след което се поръсват с царевичното брашно, ½ чаена лъжичка сол, бял пипер и ½ супена лъжица вода, след което се оставят да се мариноват за 20 минути.
- През това време направете панировката.
- Разбийте яйцата в купа, след което оставете настрана. В друга купа смесете обикновеното брашно, царевичното брашно, чесновата сол, чесъна на прах, содата бикарбонат и червения пипер, след което прехвърлете половината от сместа в друга купа. Оставете настрана.
- Прехвърлете и разбъркайте разбитите яйца в купата от брашнената смес с 3-5 с.л студена вода, като добавяте една по една лъжиците вода. Трябва да получите смес с консистенцията на течно тесто.
- Покрийте едната пилешка гърда с панировката, докато се покрие равномерно, след това покрийте с брашнената смес. Повторете, докато и четирите парчета пилешки гърди бъдат покрити.
- Изсипете достатъчно количество олио за пържене в средно голяма тенджера и загрейте на средно силен огън, докато маслото достигне 160 градуса или образува мехурчета около троха хляб.
- Намалете котлона до среден и бавно спуснете пилешките гърди в олиото една по една, ако тенджерата ви не е достатъчно голяма, за да ги приготвите наведнъж, след това пържете за 5 минути, като обърнете и от другата страна. Трябва да станат златисти.
- Оставете пилето да почине за 5 минути и загрейте олиото на висока температура до 200 градуса, след което запържете пилето отново за 30 секунди, докато образува дълбоко златиста хрупкава коричка.
- Оставете настрана да се охлади, преди да нарежете на филийки.
- За да направите соса, смесете лимоновия сок, захарта и меда в купа.
- В отделна купа смесете царевичното брашно с 1½ чаена лъжичка вода.
- Сложете тиган на среден огън, добавете лимоновата смес и щом шупне, бавно добавете сместа от царевично брашно, докато достигне желаната консистенция на соса.
- Свалете от котлона и сервирайте заедно с хрупкавото пиле.