Необходими продукти:
- 500 г бяло брашно, плюс допълнително за поръсване
- 7 г пакетче суха мая
- 5 супени лъжици зехтин, плюс допълнително за тигана
- 200 г чери домати, разполовени
- Листата от малка връзка риган или 1 ч. л. сух риган
- 150 г маслини каламата без костилки
- 100 г сирене, натрошено
Начин на приготвяне:
- Изсипете брашното в голяма купа с маята и 2 чаени лъжички сол и разбъркайте заедно.
- Добавете 2 супени лъжици зехтин, след което бавно налейте 350 мл хладка вода, като продължавате да бъркате, докато получите леко лепкаво тесто.
- Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност. Месете 5-10 минути, докато стане меко и по-малко лепкаво, след което го сложете в чиста купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час, докато удвои обема си.
- Намажете обилно с олио плитка правоъгълна форма за печене 20 х 30 см.
- Разтеглете тестото с ръце, за да обеме съда. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса още 35-45 минути.
- През това време сложете доматите в купа, подправете със сол, добавете ригана и полейте с 1 супена лъжица зехтин. Оставете настрана.
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Разпределете и притиснете равномерно половинките домати в тестото, след това направете същото с маслините. Натрошете отгоре сиренето, след това леко натиснете всички продукти надолу с върха на пръстите си.
- Полейте с 1 супена лъжица зехтин и поръсете с морска сол, след което печете за 25-30 минути, докато фокачата стане златиста и бухне.
- Докато хлябът е още горещ, поръсете с останалата 1 супена лъжица зехтин. Оставете да изстине напълно във формата, след което нарежете.