Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашни кроасани

С глазура от шоколад

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
3’ Подготовка
30’ Време за готвене
10 Порции
2 Трудност

Необходими продукти: 

  • 500 г брашно
  • 125 г масло
  • 1/2 кубче жива мая
  • 4 с.л. захар
  • 250 мл топла (не гореща) вода
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • течен шоколад за пълнеж по желание

Начин на приготвяне: 

  1. Брашното се пресява в купа със солта.
  2. Маята се разтваря във водата заедно със захарта.
  3. Прави се кладенче в брашното и маята се сипва вътре. Омесва се меко тесто.
  4. Слага се в купа, покрива се и се оставя за 30 мин.
  5. Маслото се слага върху лист хартия за печене. Загъва се като плик. Разточва се равномерно с точилка. Слага се във фризер за 10-15 мин. да стегне.
  6. Тестото се разточва с дебелина около половин сантиметър. В средата се слага маслото. Загъва се като плик и се разточва отново. Завива се със стреч фолио. Прибира се във фризера за 30 мин.
  7. Тестото се изважда, отново се разточва и загъва като плик и се прибира във фризера за още 30 мин. Накрая се разточва финално на голям правоъгълник с дебелина по-малко от половин сантиметър.
  8. Нарязва се на 10-12 триъгълника. Крайчетата им се цепват, слага се плънката и се завиват.
  9. Нареждат се в тава с хартия за печене на разстояние. Намазват се с разбито яйце.
  10. Пекат се около 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса.
  11. По желание за глазурата: 1 бр. шоколад се разтапя на водна баня с 50 мл прясно мляко. Когато се стопи, се прибавят 20 г масло.
  12. Кроасаните се потапят в глазурата и се поръсват със смлени ядки.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол яйца бяла захар бяло брашно прясна мая млечен шоколад вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче