Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 125 г масло
- 1/2 кубче жива мая
- 4 с.л. захар
- 250 мл топла (не гореща) вода
- 1 яйце
- щипка сол
- течен шоколад за пълнеж по желание
Начин на приготвяне:
- Брашното се пресява в купа със солта.
- Маята се разтваря във водата заедно със захарта.
- Прави се кладенче в брашното и маята се сипва вътре. Омесва се меко тесто.
- Слага се в купа, покрива се и се оставя за 30 мин.
- Маслото се слага върху лист хартия за печене. Загъва се като плик. Разточва се равномерно с точилка. Слага се във фризер за 10-15 мин. да стегне.
- Тестото се разточва с дебелина около половин сантиметър. В средата се слага маслото. Загъва се като плик и се разточва отново. Завива се със стреч фолио. Прибира се във фризера за 30 мин.
- Тестото се изважда, отново се разточва и загъва като плик и се прибира във фризера за още 30 мин. Накрая се разточва финално на голям правоъгълник с дебелина по-малко от половин сантиметър.
- Нарязва се на 10-12 триъгълника. Крайчетата им се цепват, слага се плънката и се завиват.
- Нареждат се в тава с хартия за печене на разстояние. Намазват се с разбито яйце.
- Пекат се около 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса.
- По желание за глазурата: 1 бр. шоколад се разтапя на водна баня с 50 мл прясно мляко. Когато се стопи, се прибавят 20 г масло.
- Кроасаните се потапят в глазурата и се поръсват със смлени ядки.