Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

*бяло брашно - 500 гр.
*яйца - 4 бр. (отделете единия от жълтъците за намазване)
*захар - 150 гр. + 50 гр. за поръсване
*прясно мляко - 125 мл.
*краве масло разтопено - 150 гр.
*суха мая - 7 гр. (1 пакетче)
*сол - 3 гр.
*течна есенция "козунак" или ванилия
*настъргана кора от един лимон
*филирани бадеми - 1 шепа
*натрошени на дребно орехови ядки - 1 шепа

Затоплете леко млякото и прибавете към него 1/3 от захарта, маята и 2 с.л. брашно. Оставете настрана, докато шупне. Сложете яйцата с купа, заедно с останалата захар и ги разбийте с вилица или тел. Добавете лимоновата кора и есенцията.

Включете фурната на 50-60 градуса. В голяма купа пресейте брашното със солта и направете кладенче. Сипете вътре яйцата и шупналата мая. Замесете, докато се получи еднородна смес. Тестото е доста лепкаво. Преместете го върху намазан с масло плот и започнете да месите като постепенно добавяте останалото масло. Щом тестото поеме всичкото масло го прехвърлете в купа (тавичка) и покрийте с влажна кърпа. Поставете го в средата на фурната да втаса за около 40-50 мин. Трябва да удвои обема си.

Извадете тестото и го премесете. Използвайте още масло, ако е нужно. Оформете на плитки или други форми по желание. Поставете го в намаслена форма. Намажете козунака с разбития жълтък с помощта на четка. Поръсете с бадемите, орехите и накрая със захарта. Оставете във фурната (отново по средата) за още 30 мин. Включете я на 180 градуса и печете до хрупкава златиста коричка. Проверете готовността с дървено шишче. Ако е нужно покрийте с алуминиево фолио отгоре, за да не загори и допечете. Важен съвет за козунака е всички продукти,да бъдат с еднаква температура или леко затоплени. Ако помещението, в което работите, е над 25 градуса, не е нужно тестото да втасва във фурната.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло лимон яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко суха мая бадеми

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче