Необходими продукти:
- 500 г брашно за хляб
- 7 г суха мая
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин или олио
- 1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
- Изсипете брашното, маята и солта в голяма купа и ги разбъркайте с ръце. В 300 мл топла вода сложете олиото и меда и разбъркайте, докато медът се разтвори. Прибавете течните към сухите съставки и омесете меко тесто.
- Извадете го на набрашнена повърхност и месете още 5 мин. Трябва да не усещате тестото лепкаво.
- Намаслете форма за хляб с вместимост 900 г (23х13 см) и го сложете в нея. Притиснете го равномерно. Оставете тестото да втаса, покрито с голям найлонов плик, като гледате да изпълни тавата. Тази стъпка ще отнеме около час.
- Загрейте фурната на 200 градуса. Направете няколко резки с остър нож по повърхността на хляба и го изпечете за 30-35 мин., докато придобие златиста коричка. Ще познаете дали е готов, когато го извадите от формата и го потупате от долната му страна. Трябва да се чува звук на кухо. Сега го оставете да изстине напълно върху решетка и се насладете на невероятния му вкус.
ИЗБРАНО