Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашен хляб в четири лесни стъпки

Подарете на близките си хора чудесен вкус

15’ Подготовка
35’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г брашно за хляб
  • 7 г суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин или олио
  • 1 с.л. мед

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете брашното, маята и солта в голяма купа и ги разбъркайте с ръце. В 300 мл топла вода сложете олиото и меда и разбъркайте, докато медът се разтвори. Прибавете течните към сухите съставки и омесете меко тесто.
  2. Извадете го на набрашнена повърхност и месете още 5 мин. Трябва да не усещате тестото лепкаво.
  3. Намаслете форма за хляб с вместимост 900 г (23х13 см) и го сложете в нея. Притиснете го равномерно. Оставете тестото да втаса, покрито с голям найлонов плик, като гледате да изпълни тавата. Тази стъпка ще отнеме около час.
  4. Загрейте фурната на 200 градуса. Направете няколко резки с остър нож по повърхността на хляба и го изпечете за 30-35 мин., докато придобие златиста коричка. Ще познаете дали е готов, когато го извадите от формата и го потупате от долната му страна. Трябва да се чува звук на кухо. Сега го оставете да изстине напълно върху решетка и се насладете на невероятния му вкус.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол олио суха мая мед брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче