Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бавно изпечена сьомга с картофена салата и сос от майонеза и горчица

Подарък за сетивата в петъчната вечер

15’ Подготовка
60’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 лимон, нарязан на тънки кръгчета
  • Малка връзка мащерка
  • Дръжките на няколко стръка копър, останали от приготвянето на майонезения сос
  • Половин сьомга, разрязана по дължина, около 1 - 1.2 кг
  • 1 с.л. зехтин

За картофената салата:

  • 1 и ½ кг малки картофи
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • Сокът от 1 лимон
  • 3 с.л. зехтин

За майонезения сос:

  • 200 г майонеза
  • 1 с.л. едрозърнеста или дижонска горчица
  • Малка връзка копър, без дръжките

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 120 градуса.
  2. Разпределете лимоновите резенчета, стръковете мащерка и дръжките на копъра на дъното на плоска тава.
  3. Подправете добре сьомгата със сол и черен пипер и я намажете с половината от зехтина.
  4. Поставете рибата с кожата нагоре върху лимоните и подправките. Печете около 45-50 мин. Ще познаете, че е готова, ако кожата ѝ се отлепя лесно. Ползвате ли дигитален термометър, сьомгата трябва да достигне 55 градуса в най-дебелата си част. Тогава може да я извадите от фурната. Оставете я леко да се охлади в тавата.
  5. Докато рибата се пече, сварете картофите в тенджера със студена и подсолена вода. Щом заври, намалете котлона на средна степен и гответе 10-15 мин. Изцедете ги и ги оставете настрана.
  6. В купа смесете горчицата, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте с телена бъркалка и подправете със сол и черен пипер. Сложете горещите картофи при готовия дресинг, объркайте ги в него и оставете настрана.
  7. Внимателно повдигнете сьомгата от тавата и я прехвърлете в голяма чиния. Махнете кожата и я изхвърлете. С нож за мазане, който не е остър, внимателно отстранете сивото месо отгоре, докато се покаже розовото.
  8. Пригответе майонезения сос като смесите всички съставки за него в купа. Може да го направите ден по-рано и да съхранявате в хладилника.
  9. Точно преди сервиране намажете сьомгата с останалия зехтин и овкусете с морска сол. По желания, може да я поръсите с филирани бадеми. С нея поднесете картофената салата и майонезения сос.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер горчица прясна мащерка пресен копър лимон картофи майонеза лимонов сок сьомга

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче