Необходими продукти:
- 1 лимон, нарязан на тънки кръгчета
- Малка връзка мащерка
- Дръжките на няколко стръка копър, останали от приготвянето на майонезения сос
- Половин сьомга, разрязана по дължина, около 1 - 1.2 кг
- 1 с.л. зехтин
За картофената салата:
- 1 и ½ кг малки картофи
- 1 с.л. дижонска горчица
- Сокът от 1 лимон
- 3 с.л. зехтин
За майонезения сос:
- 200 г майонеза
- 1 с.л. едрозърнеста или дижонска горчица
- Малка връзка копър, без дръжките
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 120 градуса.
- Разпределете лимоновите резенчета, стръковете мащерка и дръжките на копъра на дъното на плоска тава.
- Подправете добре сьомгата със сол и черен пипер и я намажете с половината от зехтина.
- Поставете рибата с кожата нагоре върху лимоните и подправките. Печете около 45-50 мин. Ще познаете, че е готова, ако кожата ѝ се отлепя лесно. Ползвате ли дигитален термометър, сьомгата трябва да достигне 55 градуса в най-дебелата си част. Тогава може да я извадите от фурната. Оставете я леко да се охлади в тавата.
- Докато рибата се пече, сварете картофите в тенджера със студена и подсолена вода. Щом заври, намалете котлона на средна степен и гответе 10-15 мин. Изцедете ги и ги оставете настрана.
- В купа смесете горчицата, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте с телена бъркалка и подправете със сол и черен пипер. Сложете горещите картофи при готовия дресинг, объркайте ги в него и оставете настрана.
- Внимателно повдигнете сьомгата от тавата и я прехвърлете в голяма чиния. Махнете кожата и я изхвърлете. С нож за мазане, който не е остър, внимателно отстранете сивото месо отгоре, докато се покаже розовото.
- Пригответе майонезения сос като смесите всички съставки за него в купа. Може да го направите ден по-рано и да съхранявате в хладилника.
- Точно преди сервиране намажете сьомгата с останалия зехтин и овкусете с морска сол. По желания, може да я поръсите с филирани бадеми. С нея поднесете картофената салата и майонезения сос.