Основното на тази рецепта е, че зеленчуците стават хрупкави, а филето от риба тон не се обработва термично. Затова ястието се приготвя хем много бързо, хем става изключително вкусно.
Необходими продукти:
- 1 глава кромид лук, наситнена
- 1 голяма пиперка, нарязана на средно
- домати от консерва
- 2 консерви риба тон в растително масло
- краве масло
- черен пипер, на вкус
- червен пипер
- дафинов лист, 4 бр.
- спагети
- мащерка
- риган
- 3 скилидки чесън, наситнени
- целина
- девисил
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
- В тенджера с подсолена вряща вода и 2 бр. дафинов лист се приготвят спагетите, като се спазва времето за варене според инструкциите на опаковката.
- В нагорещен тиган с незалепващо покритие се загряват 2 с.л. зехтин, в който се запържва лука с малко мащерка и риган.
- Добавят се нарязаната пиперка с 1 с.л. краве масло, целината, девисила и всичко се посолява. Разбърква се и се оставя да се позапържи за 3 мин. Накрая се поръсва със супена лъжица червен пипер.
- След разбъркване се добавят 4-5 с.л. домати на кубчета от консерва, останалите 2 бр. дафинов лист, чесъна и черния пипер. Излива се един черпак от водата, в която са варени спагетите. Огънят се намаля до слабо умерен и сосът се оставя да къкри до изпаряване на водата.
- В чиния се сервира по една порция от спагетите. Върху тях се сипва от доматения сос с чушките, а най-отгоре се слага по консерва риба тон на порция заедно с растителното масло, в което е накисната. По желание се добавя още малко смлян черен пипер.