Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Авголемоно - копринено гладката гръцка пилешка супа

Копринената ѝ консистенция позволява понякога да се използва и за сос

15’ Подготовка
120’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Авголемоно е може би една от най-емблематичните гръцки супи. Ще я откриете в менюто на почти всеки местен ресторант. Съставките ѝ не са никак сложни за набавяне - като започнем от пилешкото месо и завършим с пастата орзо - ето защо тя е чудесен вариант за вкусен обяд.

Основното нещо, което прави тази пилешка супа така атрактивна е лимонът, който участва в нея както със сока, така и с кората. Текстурата ѝ е копринена и кремообразна, без да се добавя сметана.

Авголемоно се среща също като сос. Често се сервира към лозови сарми или с печено пиле.

Нека видим как се приготвя.

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле (около 2 кг или по-малко), разрязано на парчета
  • 12 ч.ч. вода
  • 3 големи моркова, нарязани на четвъртинки
  • 2 стръка селъри, нарязани на четвъртини
  • 1 голяма глава лук, разрязана на половина
  • 2 дафинови листа
  • 5 зърна черен пипер
  • 2 ч.л. сол
  • ½ ч.ч. сурова паста орзо
  • 3 големи яйца, на стайна температура
  • 1 ч.л. лимонова кора
  • 4-6 с.л. прясно изцеден сок от лимон
  • Черен пипер на вкус
  • Пресен копър (при поднасяне)

Начин на приготвяне:

  1. В голяма тенджера сложете пилето, морковите, целината, дафиновите листа и зърната черен пипер. Залейте всички продукти с водата, посолете и оставете да заври на висока степен на котлона. Когато това стане, намалете температурата до средно ниска и оставете да къкри, като покриете частично тенджерата с капак, за около час-час и половина.
  2. Щом времето изтече и пилето се е сварило, извадете го заедно със зеленчуците и внимателно прецедете бульона през ситна цедка в отделна голяма купа. Върнете го в тенджерата и го оставете да заври.
  3. Сложете в него пастата орзо и я сгответе според указанията на опаковката.
  4. През това време пригответе лимоновата застройка като разбиете яйцата и към тях прибавите на тънка струйка лимоновия сок.
  5. Когато пастата е готова, изгасете котлона и пресипете около 2 ч.ч. от бульон в мерителна кана.
  6. Внимателно и бавно го изсипете в яйчената смес, като през това време бъркайте непрекъснато, за да не се пресекат яйцата.
  7. Върнете застройката в тенджерата с бульона, като отново не забравяйте да бъркате непрекъснато. След като сте добавили яйцата, внимавайте супата да не завира повече.
  8. Опитайте и добавете още сол и черен пипер, ако е необходимо.

Допълнение: Традиционно тази супа се сервира без парчета пилешко месо или зеленчуци. Но вие може да ги върнете обратно. Сервирайте с поръсени стръкчета копър.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер дафинов лист лук моркови копър селъри пилешко лимон яйца лимонов сок вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче