Авголемоно е може би една от най-емблематичните гръцки супи. Ще я откриете в менюто на почти всеки местен ресторант. Съставките ѝ не са никак сложни за набавяне - като започнем от пилешкото месо и завършим с пастата орзо - ето защо тя е чудесен вариант за вкусен обяд.
Основното нещо, което прави тази пилешка супа така атрактивна е лимонът, който участва в нея както със сока, така и с кората. Текстурата ѝ е копринена и кремообразна, без да се добавя сметана.
Авголемоно се среща също като сос. Често се сервира към лозови сарми или с печено пиле.
Нека видим как се приготвя.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (около 2 кг или по-малко), разрязано на парчета
- 12 ч.ч. вода
- 3 големи моркова, нарязани на четвъртинки
- 2 стръка селъри, нарязани на четвъртини
- 1 голяма глава лук, разрязана на половина
- 2 дафинови листа
- 5 зърна черен пипер
- 2 ч.л. сол
- ½ ч.ч. сурова паста орзо
- 3 големи яйца, на стайна температура
- 1 ч.л. лимонова кора
- 4-6 с.л. прясно изцеден сок от лимон
- Черен пипер на вкус
- Пресен копър (при поднасяне)
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера сложете пилето, морковите, целината, дафиновите листа и зърната черен пипер. Залейте всички продукти с водата, посолете и оставете да заври на висока степен на котлона. Когато това стане, намалете температурата до средно ниска и оставете да къкри, като покриете частично тенджерата с капак, за около час-час и половина.
- Щом времето изтече и пилето се е сварило, извадете го заедно със зеленчуците и внимателно прецедете бульона през ситна цедка в отделна голяма купа. Върнете го в тенджерата и го оставете да заври.
- Сложете в него пастата орзо и я сгответе според указанията на опаковката.
- През това време пригответе лимоновата застройка като разбиете яйцата и към тях прибавите на тънка струйка лимоновия сок.
- Когато пастата е готова, изгасете котлона и пресипете около 2 ч.ч. от бульон в мерителна кана.
- Внимателно и бавно го изсипете в яйчената смес, като през това време бъркайте непрекъснато, за да не се пресекат яйцата.
- Върнете застройката в тенджерата с бульона, като отново не забравяйте да бъркате непрекъснато. След като сте добавили яйцата, внимавайте супата да не завира повече.
- Опитайте и добавете още сол и черен пипер, ако е необходимо.
Допълнение: Традиционно тази супа се сервира без парчета пилешко месо или зеленчуци. Но вие може да ги върнете обратно. Сервирайте с поръсени стръкчета копър.