Всички нас доста често ни домързява, когато се зачудим дали да не си направим няколко заготовки преди да запретнем ръкави в кухнята. На човек с нетърпение му се иска да се хвърли право напред и да зпочне с готвенето. Казваме си неща от сорта на: "Спокойно, ще настържа доматите докато запържвам месото, ще обеля и чесъна, а защо пък и да не наситня и лука през същото време!". Това, обаче, не винаги става, както си го мислим и много неща могат да се объркат при подобна нагласа от наша страна.
"Mise en place" (чете се "миз ан плас"), както го наричат готвачите, е френски израз, който означава "всичко на мястото си". Това ще да рече, че е желателно всички продукти да са ни подготвени (измити, нарязани, смлени, обелени, настъргани, осолени или подправени) още преди да сложим тигана да се загрява на котлона.
Често на човек му се случва и да забрави. Например - докато прави соса за спагетите. Сеща се, че не е добавил така важните десетина скилидки чесън и ако не ги сложи скорострелно, лукът в тигана със сигурност ще загори. Това води до стресова ситуация, а стресът - до суетене, паника, порязани пръсти и изгорени китки.
Ако придобиите навика на предварителната подготовка, ще усетите как готвенето ще стане далеч по-леко и още по-приятно изживяване.